Criză în UE. O țară a Uniunii a anunțat că îi oferă azil liderului catalan Puigdemont

Surse foto: president.cat / Pixabay

Ministrul belgian pentru migrație a spus că liderul catalan Carles Puigdemont poate primi azil politic în Belgia, în cazul în care cere acest lucru.

Belgia este unul dintre puținele state membri ale Uniunii Europene unde cetățenii UE pot cere azil politic, relateză Reuters, citat de hotnews.ro.

„Nu este nerealist dacă analizezi situația”, a spus Theo Francken, ministru pentru migrație, la televiziunea belgiană VTM.

„Deja se vorbește despre o pedeapsă cu închisoarea. Întrebarea este cât de corect va fi procesul său. Spaniei i-ar fi greu să obțină extrădarea lui Puigdemont într-un astfel de caz”, a declarat Francken, membru al partidului naționalist flamand N-VA.

Premierul belgian vrea dialog Madrid-Barcelona

Vocea ministrului belgian nu este nicidecum una izolată în executivul din care face parte. Chiar premierul Charles Michel a făcut apel la un dialog între Madrid și Barcelona, asta în timp ce liderii europeni fie s-au ferit să comenteze această problemă de politică internă a Spaniei, fie s-au arătat solidari cu Guvernul de la Madrid. România, de exemplu, și-a arătat susținerea pentru o Spanie unitară.

Independența Cataloniei ar putea crea un precedent și ar putea crește exponențial speranțele altor mișcări secesioniste din Europa. Puteți afla cum ar arăta harta Europei dacă toate miscările separatiste ar obține independența, AICI.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.