Secretar de stat, despre un om răpus de cancer: „A murit că nu a făcut tomografie?”

tomograf cristian grasu
Foto: Ministerul Sănătății / 12019 pixabay.com

Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a făcut o declarație cel puțin insensibilă și nepotrivită vineri, 12 aprilie, cu privire la un bărbat care a murit de cancer.

Prezent la dezbaterea pe tema coplății serviciilor medicale private, Cristian Grasu a fost întrebat de o jurnalistă ce se poate face pentru ca, dincolo de decontarea parțială a serviciilor medicale private de către stat, pacienții să aibă acces la timp la analize, nu după luni de zile, relateză hotnews.ro.

Jurnalista a dat exemplul unui pacient cu melanom programat peste 3 luni la un computer tomograf (CT) cerebral, dar care a murit după doar o lună.

„A murit din cauză că nu a făcut CT? Noi aici ne-am întâlnit să dezbatem un lucru general, o lege, și acum vorbim de cazuri punctuale, singulare”, a răspuns Cristian Grasu.

„Acel pacient avea nevoie de un CT cerebral și a fost programat în luna martie. Acel pacient a murit în ianuarie. Pacienții care au nevoie de analize să nu aștepte 3 luni. Au o trimitere de la medicul de familie, cum facem să facă la timp?”, a fost întrebat Cristian Grasu, potrivit sursei citate.

„Cine decide urgența? Noi aici ne-am întâlnit să dezbatem un lucru general, o lege, și acum vorbim de cazuri punctuale, singulare”, a evitat Cristian Grasu să dea un răspuns la obiect.

„Da, dar singular, nesingular, omul ăla a murit”, a mai spus jurnalista.

„A murit din cauză că nu a făcut CT-ul?”, a continuat Cristian Grasu.

Cristian Grasu este secretar de stat în Ministerul Sănătății și coordonează Direcția generală de asistență medicală și sănătate publică și Departamentul monitorizare implementare proiecte spitale regionale.

Foto: 12019 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.