Al 5-lea cel mai mare oraș din România intră în carantină

stop carantină
Foto: Wokandapix / pixabay.com

Municipiul Constanța intră în carantină, cel mai probabil din weekend, a anunțat prefectul județului, Silviu Coșa, relatează Digi24.

Decizia de intrare în carantină urmează să fie adoptată joi, 19 noiembrie, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, iar apoi să fie transmisă spre aprobare șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„În momentul de față se elaborează hotărârea prin care se impune instituirea carantinei și intenționăm să lăsăm o zi între transmiterea propunerii și instituirea efectivă a carantinei. În principiu, aceasta va fi instituită de sâmbătă sau de vineri seară. Va fi limitată doar libertatea de circulație a persoanelor. Nu intenționăm să afectăm activitățile economice, nu vor fi restricții suplimentare pentru acestea“, a declarat prefectul la postul de televiziune Antena 3.

Silviu Coșa a precizat că locuitorii din municipiu vor putea circula doar în baza unei declarații: „Circulația se va realiza fie pe baza unei declarații pe proprie răspundere, al cărei model îl avem, fie pe baza de adeverință de la angajator sau pe bază de legitimație, atunci când e vorba de deplasările la locul de muncă. O persoană care a fost plecată din județ, poate intra înapoi pe baza cărții de identitate care dovedește că are domiciliul în Constanța și pe baza unei legitimații sau adeverințe, care să ateste că are locul de muncă în alt județ”.

Municipiul Constanța a înregistrat, miercuri, o rată de infectare de 8,78 cazuri la mia de locuitori.

Alte orașe reședință de județ din România care au intrat în carantină sunt Alba Iulia, Baia Mare, Bistrița, Satu Mare, Sibiu, Slobozia și Zalău.

Constanța este al 5-lea cel mai mare oraș din România în funcție de populație, după București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, având o populație de 254.000 de locuitori la ultimul recensământ, cel din 2011.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.