Cine sunt primii români care vor primi vaccinul anti-coronavirus

Alexandru Rafila FOTO: Antena3.ro
Alexandru Rafila FOTO: Antena3.ro

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a explicat într-un interviu care sunt categoriile de persoane la care vaccinul împotriva coronavirusului va ajunge cu prioritate.

Președintele Societății Române de Microbiologie a declarat la postul de televiziune Digi24 că vaccinul va ajunge mai întâi la persoanele vârstnice, la oamenii cu boli cronice, la personalul medical și la personalul din serviciile esențiale pentru funcționarea unei țări.

„Problema cu persoanele vârstnice este că nu răspund la fel la vaccinare. Reacția imună a unei persoane vârstnice este mai slabă decât reacția unei persoane tinere, mai ales la persoanele cu boli cronice. Or, ei constituie principala categorie care trebuie protejată împotriva acestei infecții. Și atunci o să existe probabil o prioritizare. În primul rând, trebuie prioritizate categoriile care să aibă acces la vaccin în prima fază, care sunt persoanele vârstnice, boli cronice, personal medical, personal din serviciile esențiale pentru funcționarea unei țări, după care restul populației. S-ar putea să existe un vaccin care să fie mai eficient la bătrâni și atunci vor avea prioritate vârstnicii”, a declarat Alexandru Rafila.

De asemenea, el a mai spus că este posibil ca tipul de vaccin care le va fi administrat vârstnicilor să fie diferit de cel care le va fi administrat tinerilor.

„Există vaccinuri care probabil se vor administra într-o singură doză, există vaccinuri care se vor administra în două sau trei doze. Tipul de vaccin s-ar putea să fie diferit. Adică, de exemplu, să dăm la persoanele tinere, la copii un anumit tip de vaccin și la vârstnici putem să dăm alt tip de vaccin”, a menționat el.

În opinia sa, vaccinul anti-coronavirus nu va fi unul obligatoriu: „Și-așa există reticență, există destul de multe discuții referitoare la originea acestei boli. Există tot felul de teorii care avansează chiar ideea că, odată cu apariția acestei infecții erau deja pregătite și vaccinurile într-un depozit uriaș, de unde urmează să fie distribuite. Astea sunt lucruri care erodează încrederea publică și cred că trebuie foarte mare atenție și în ceea ce privește strategia de comunicare în ceea ce privește vaccinarea”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.