Cine este Elon Musk, miliardarul care are salariu de 1 dolar pe an

cine este elon musk
Foto: Pagina de Facebook Elon Musk

Dacă vă întrebați cine este Elon Musk, fondatorul companiei SpaceX, cea care tocmai a reușit să lanseze o mașină în spațiu, acest articol vă va răspunde la multe dintre întrebări.

Deși are doar 46 de ani, Elon Musk a reușit să realizeze extraordinar de multe lucruri până la această vârstă.

Celebrul antreprenor, inventator și inginer s-a născut în anul 1971 în Pretoria, în Africa de Sud, iar la ora actuală locuiește în Los Angeles, California, SUA. Are 3 cetățenii (sud-africană, canadiană și americană) și a studiat la Queen’s University din Ontario, Canada, Universitatea din Pennsylvania, SUA și Universitatea Stanford, SUA.

Elon Musk este fondatorul și directorul companiei SpaceX, cofondator și director al Tesla, precum și cofondator al sistemului de plăți PayPal. Acestea sunt însă numai trei dintre numeroasele companii fondate de Elon Musk, antreprenorul fiind implicat în numeroase alte investiții și companii private.

Cine este Elon Musk și ce avere are

În prezent, Musk are o avere estimată la 20,9 miliarde de dolari, aflându-se pe locul 53 în topul celor mai bogați oameni din lume realizat de revista „Forbes”.

Față de alți miliardari ai lumii, Elon Musk nu a părut nicidată să fie doar un om cu bani, orientat exclusiv spre a-și promova produsele și a vinde cât mai mult. După cum a spus chiar el, companiile sale – dintre care Tesla și SpaceX sunt cele mai cunoscute – au rolul de a pune în practică viziunea sa asupra lumii și a umanității.

Această viziune cu privire la viitorul umanității pare să fie un element central al acțiunilor lui Elon Musk. Printre obiectivele urmărite de Elon Musk se numără reducerea încălzirii globale prin producerea și consumul de energie sustenabilă și curată și reducere riscului extincției speciei umane prin amplasarea unei colonii pe Marte.

În decembrie 2016, Elon Musk s-a aflat pe locul 21 în topul celor mai puternici oameni din lume alcătuit de revista „Forbes”.

Cine este Elon Musk și ce trebuie să știi despre compania Tesla

Poate că cea mai faimoasă dintre companiile conduse de Elon Musk este Tesla. Tesla Motors a construit prima mașină electrică sport în anul 2008 (numită Tesla Roadster), iar în iunie 2012 compania a început să livreze și primele mașini cu 4 uși (sedan Model S). Un al treilea produs a fost lansat în septembrie 2015: Modelul X, al cărui scop a fost să intre pe piața SUV-urilor.

În afară de mașinile electrice, tot mai căutate de cei care doresc să aibă grijă de mediul în care trăiesc, Tesla vinde și sisteme de propulsie unor companii precum Daimeler și Toyota.

În 2014 Elon Musk a anunțat că salariul său anual la Tesla va fi de un dolar, el fiind compensat financiar prin intermediul acțiunilor pe care le deține și al bonusurilor de performanță. Elon Musk a luat exemplu de la Steve Jobs, cofondatorul Apple, care luase aceeași decizie în trecut.

Din ianuarie 2016, Elon Musk deține în jur de 29 de milioane de acțiuni la Tesla, echivalentul a aproximativ 22% din companie.

Cine este Elon Musk și care este misiunea SpaceX

În ceea ce privește compania SpaceX, aceasta a luat naștere în anul 2002, când Elon Musk și-a folosit 100 de milioane de dolari din averea strânsă anterior pentru a o fonda. Elon Musk a gândit încă din anul 2001 proiectul numit „Oaza marțiană” („Mars Oasis” în limba engleză), al cărui scop este să creeze o seră experimentală pe Planeta Roșie unde să crească diverse culturi.

În prezent, SpaceX produce vehicule de lansare în spațiu, concentrându-se pe avansul tehnologic al rachetelor. Primele două rachete au fost Falcon 1 și Falcon 9 (numele de „Falcon” – „șoim” în limba română – este inspirat din numele navei Millennium Falcon din seria „Star Wars”).

În 2008, Falcon 1 a devenit prima rachetă finanțată de o companie privată care a pus un satelit pe orbita Pământului.

Totodată, compania a construit și capsule spațiale. Pe 25 mai 2012, capsula spațială Dragon s-a conectat cu Stația Spațială Internațională. Precum lansarea de ieri, 6 februarie 2018, momentul a fost unul istoric deoarece la acea dată SpaceX a devenit prima companie privată din lume care a lansat o capsulă ce s-a conectat la SSI.

Ieri, SpaceX a reușit să lanseze racheta Falcon Heavy, cea mai puternică rachetă operațională din lume la ora actuală.

Astlfel, în timp ce citiț acest articol, prin spațiu “plutește” o mașină Tesla de culoare roșie, iar la bordul ei se află un manechin poreclit Starman. Scopul ultim este ca mașina să ajungă pe o orbită de transfer către Marte.

Dacă v-a plăcut acest articol despre cine este Elon Musk și vreți să citiți și alte știri pozitive, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.