Imaginea care va rămâne în istorie. O mașină în spațiu, plecată spre Marte

racheta falcon heavy spacex marte elon musk
Foto: SpaceX / captură YouTube

Compania SpaceX a lansat ieri, 6 februarie, racheta Falcon Heavy, de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida, SUA. Testul realizat de compania privată fondată de celebrul miliardar Elon Musk a fost încununat de succes.

În acest moment, prin spațiu “plutește” o mașină Tesla de culoare roșie, iar la bordul ei se află un manechin poreclit Starman.

Lansarea rachetei Falcon Heavy a fost urmărită cu interes de milioane de oameni din întreaga lume, fiind considerată – pe bună dreptate – o realizare istorică.

Motivul pentru care lansarea rachetei Falcon Heavy a atras atât de multă atenție este deoarece ea a devenit astfel cea mai puternică rachetă operațională din lume la ora actuală. În plus, compania privată a reușit și să eficientizeze costurile.

Istoric, doar racheta Saturn V lansată spre Lună în anul 1973 a purtat o încărcătură mai mare pe orbită.

Un alt motiv pentru care lansarea a stârnit atât de mult interes a fost faptul că fondatorul SpaceX și al Tesla și-a trimis în spațiu, cu ajutorul rachetei, mașina personală marca Tesla Roadster.

„De obicei, astfel de teste cară blocuri de oțel sau de beton ca simulatori de masă, însă SpaceX a decis că ar trebui să lanseze ceva distractiv: un Roadster roșu pentru Planeta Roșie”, se arată în comunicatul de presă al SpaceX.

Scopul ultim este ca mașina să ajungă pe o orbită de transfer către Marte.

După ce lansarea a fost încununată de succes, fondatorul Elon Musk a recunoscut în fața presei că și el avea îndoieli: „Aveam în minte imaginea unei explozii uriașe la lansare. Din fericire, nu s-a întâmplat acest lucru”.

Concepută inițial pentru a duce oameni în spațiu, inclusiv pe Lună și pe Marte, la momentul actual nu mai sunt planuri ca racheta Falcon Heavy să fie folosită în viitor pentru misiuni cu echipaj uman. În schimb, va fi folosită pentru a lansa sateliți.

Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să citiți și alte știri pozitive, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.