Ce spune Nelu Tătaru despre suspendarea testelor pentru vaccinul de la Oxford

Nelu Tătaru. Foto: Captură YouTube

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat la postul de televiziune Digi24 că este normal ca testarea unui vaccin să fie suspendată atunci când apare o suspiciune și că dozele comandate de Comisia Europeană vor veni așa cum era stabilit, în luna decembrie.

„E la una dintre firmele (AstraZeneca – n.r.) cu care Comisia Europeană are contracte. Într-adevăr, este într-un studiu de fază 3. Fază 3 înseamnă și pacienți sau subiecți cu comorbidăți și atunci orice incident oprește acel studiu, iar o echipă independentă evaluează acel pacient. Asta este procedura, întotdeauna se întâmplă acest lucru. Rămâne ca cele 300 de milioane de doze achiziționate de Comisia Europeană, cu un posibil plus de 100 de milioane, să vină în decembrie – o primă tranșă de 30 de milioane, iar în primul trimestru al anului viitor să putem beneficia de ele”, a spus Tătaru.

El a mai afirmat că procesul merge mai departe și că sunt cinci firme cu care Comisia Europeană are în acest moment discuții și contracte: „Noi am făcut o solicitare Comisiei Europene pentru 10.700.000 de cetățeni. (…) Se preconiza ca în decembrie să vină prima tranșă iar în ianuarie să putem face primele vaccinuri. Tranșa care trebuia să vină pentru România era de 1.290.000 de doze. Dar, în măsura în care acest vaccin va fi sigur vom ști și noi și îl vom găsi și pe piața europeană”.

Ministrul Sănătății a mai declarat că prioritate la vaccinare vor avea vârstnicii, persoanele ce au comorbidități și personalul care lucrează în sectorul sanitar și în cel didactic.

Testarea vaccinului împotriva coronavirusului dezvoltat de cercetători de la Oxford în colaborare cu AstraZeneca a fost suspendată după ce un participant la studiul clinic din Marea Britanie este suspectat că a dezvoltat o reacție adversă.

Persoana respectivă ar fi dezvoltat mielită transversă, o inflamație a măduvei spinării care se manifestă prin slăbiciune, amorțirea membrelor, deficiențe ale simțurilor și ale funcțiilor motorii, disfuncții ale sfincterelor anal și uretral, precum și prin disfuncții ale sistemului nervos care pot duce la hipertensiune.

Deocamdată nu se știe dacă diagnosticul primit de participantul la testul clinic are vreo legătură cu vaccinarea.