De ce a fost suspendată testarea vaccinului de la Oxford. Voluntar suspectat că dezvoltat o reacție adversă gravă

FOTO: Dimhou/Pixabay.com
FOTO: Dimhou/Pixabay.com

Testarea vaccinului împotriva coronavirusului dezvoltat de cercetători de la Oxford în colaborare cu AstraZeneca a fost suspendată după ce un participant la studiul clinic din Marea Britanie este suspectat că a dezvoltat o reacție adversă, anunță publicație statnews.com.

Vaccinul, dezvoltat de compania AstraZeneca și de Universitatea Oxford, se afla în faza a 3-a a testelor, și era testat în acest moment pe voluntari din Marea Britanie.

Potrivit unei surse apropiate de studiul clinic al vaccinului, persoana suspectată că a dezvoltat o reacție adversă își va reveni.

O sursă a declarat pentru „The New York Times” că participantul suspectat că a dezvoltat o reacție adversă a făcut parte din faza a doua a testării desfășurate în Marea Britanie.

Persoana respectivă ar fi dezvoltat mielită transversă, o inflamație a măduvei spinării care se manifestă prin slăbiciune, amorțirea membrelor, deficiențe ale simțurilor și ale funcțiilor motorii, disfuncții ale sfincterelor anal și uretral, precum și prin disfuncții ale sistemului nervos care pot duce la hipertensiune.

Cauzele care duc la mielită transversă nu sunt cunoscute, însă această boală a fost asociată cu diverse infecții, cu tulburări ale sistemului imunitar sau cu distrugerea axonilor (o parte a celulelor nervoase, care conduc impulsul nervos dinspre celulă spre periferie, unde contactează alte celule nervoase, glande sau mușchi).

Potrivit „The New York Times”, nu se știe dacă diagnosticul primit de participantul la testul clinic are vreo legătură cu vaccinarea.

Un purtător de cuvânt al AstraZeneca a declarat că pauza care a fost impusă este „o acțiune de rutină care trebuie să aibă loc oricând există posibilitatea apariției unei afecțiuni inexplicabile în studiul clinic”. Purtătorul de cuvânt a mai spus că AstraZeneca lucrează pentru a investiga acest incident cât mai repede, astfel încât să minimizeze impactul pe care acesta l-ar putea avea asupra termenului limită al studiului clinic, care ar fi trebuit să se încheie în această toamnă.

O sursă apropiată de procesul de dezvoltare a vaccinului a declarat pentru statnews.com că cercetătorilor li s-a spus să suspende testarea ca urmare a unor „uriașe măsuri de precauție”.

Deocamdată, nu se știe cât timp va fi suspendată testarea clinică a vaccinului de la Oxford.

La ora actuală există 9 vaccinuri anti-coronavirus care au ajuns în faza a treia a testelor. Vaccinul AstraZeneca este primul dintre acestea a cărui dezvoltare a fost suspendată.

Cercetătorii care participă la celelalte studii clinice analizează acum bazele de date și încearcă să descopere dacă există cazuri de efecte adverse similare la celelalte vaccinuri.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.