Ce arată alcooltestul după ce ai folosit lichid de parbriz

FOTO: Captură Youtube/Tavi Perțea
FOTO: Captură Youtube/Tavi Perțea

Una dintre scuzele pe care o folosesc unii șoferi în fața polițiștilor atunci când aparatul alcooltest arată că ar fi consumat alcool este că de vină ar fi lichidul de parbriz. Aceștia spun că au dat drumul la șprițuitoare cu puțin timp înainte să fie opriți de oamenii legii și că din cauza faptului că vapori ai lichidului de parbriz au ajuns în mașină și au influențat rezultatul alcooltestului.

Polițistul Tavi Perțea, care au un vlog pe diverse teme de legislație, inclusiv pe cele care au legătură cu zona rutieră, a făcut un mic test demonstrativ pentru a vedea ce arată aparatul alcooltest imediat după ce ai folosit lichidul de parbriz.

A șprițuit lichid de parbriz de iarnă, care are și o concentrație mai mare de alcool. După ce a șters parbrizul timp de 5 secunde a dat drumul și la aer condiționat și apoi a făcut testul. Acest mit a fost delegat, aparatul a arătat valoarea 0.

Însă sunt și situații în care aparatul etilotest poate ieși pozitiv la alcool, chiar dacă nu ai băut, însă situațiile sunt extrem de rare. De exemplu, anul trecut, un tânăr în vârstă de 36 de ani, din Prahova, a fost nevoit să demonstreze că nu a băut, deși aparatul a arătat o alcoolemie de 1,78 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Analizele de laborator i-au dat dreptate, nu avea alcool în sânge. Mai târziu și procurorul i-a dat dreptat și a clasat cazul. În referatul cu propunere de clasare se precizează faptul că, înainte cu câteva ore să fie oprit în trafic, bărbatul ar fi folosit un spray bucal „Cleaner” și că acesta lucreaz într-un mediu cu toxicitate ridicată.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.