Ce amenzi pot primi cei care nu poartă mască și pe stradă începând de sâmbătă

FOTO: Poliția Română/Facebook
FOTO: Poliția Română/Facebook

Începând de sâmbătă, masca devine obligatorie și în public. Cei care nu o poartă pot primi amenzi de până la 2.500 de lei. De asemenea, riscă amenzi și cei care au măști textile sau își acoperă gura și nasul cu eșarfe sau orice alte materiale în afară măștile chirurgicale sau cele FFP2.

Ministrul de Interne Lucian Bode spune că portul măștii este esențial în limitarea răspândirii coronavirusului și că „niciun efort nu este prea mare”. De asemenea, acesta a mai spus, într-o intervenție pentru Digi24, că polițiștii „nu au nevoie de indicații, ci de lege”, pentru a descoperi cine poartă măști conforme.

„Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului”, a declarat Lucian Bode. Cuantumul amenzilor a rămas neschimbat, potrivit ministrului Bode.

Guvernul a decis să se poarte obligatoriu doar măști chirurgicale sau tip FFP2 în toate spațiile publice închise sau deschise.

Excepție vor face copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, persoanele care sunt singure în birou, prezentatorii TV și invitații lor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane, vorbitorii aflați în spații închise sau deschis cu condiția respectării distanței de minim 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public, persoanele care desfășoară activități intense și sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescute sau activități sportive.