Care sunt diferențele dintre măști: textile, chirurgicale, FFP2, FFP3, KN95 sau N95

măști de protecție
Foto: Alexandra_Koch / Banej / Cairomoon / / pixabay.com / Wikipedia

Odată cu valul 5 al pandemiei în România, generat de răspândirea rapidă a variantei Omicron, variantă care este mult mai contagioasă decât Delta, autoritățile de la noi din țară au interzis măștile textile în toate spațiile publice închise și deschise.

În mijloacele de transport în comun, în magazine, dar și pe stradă, în gări, în stațiile de autobuz sau în târguri vor fi acceptate doar măști mai performante (cel puțin chirurgicale).

Iată care sunt diferențele dintre măștile existente pe piață:

MĂȘTI TEXTILE

Măștile textile sunt făcute din diferite materiale (pânză, bumbac, poliester, spandex, elastan etc) și de regulă au diverse modele și culori menite să le facă mai atrăgătoare (de la cele simple, negre, la cele cu desene gândite pentru copii). Unele au un singur strat (acestea fiind cele care vă protejează cel mai puțin), iar altele au două straturi. Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor din SUA nu recomandă purtarea măștilor textile dintr-un singur strat de material.

măști textile
Foto: Cairomoon / pixabay.com

MĂȘTI CHIRURGICALE (MEDICALE)

Măștile chirurgicale sunt foarte răspândite și la noi. De regulă, ele au 3 straturi de material (polipropilenă, de exemplu) și 3 pliuri menite să contribuie la mularea ei pe față. De asemenea, au o bandă metalică în partea superioară care ajută la fixarea măștii deasupra nasului.

Unele măști chirurgicale sunt fabricate și testate astfel încât să respecte un anumit standard (adică producătorul garantează că ele oferă o anumită protecție). De exemplu, în Europa există standardul EN 14683 pe care trebuie să îl respecte măștile faciale medicale (chirurgicale). Standardul împarte măștile în 3 tipuri (tipul I, II și IIR), în funcție de eficiența filtrării bacteriilor, de ușurința respirației, de rezistența la umezeală și de cât de curat a fost procesul de fabricație.

Pe măștile care respectă standardul EN 14683 veți observa și inițialele BFE, urmate de un procent. BFE înseamnă „eficiența filtrării bacteriene”. Aceasta este de 95% la tipul I și de 98% la tipurile II și IIR.

Despre măștile chirurgicale trebuie să știți că scopul lor principal este de a crea o barieră în fața fluidelor corporale, a salivei, a picăturilor și a altor aerosoli mari. Ele nu filtrează eficient particulele mici din aer (inclusiv virusurile) și, în plus, nici nu sunt gândite să fie etanșe pe față. Din aceste motive autoritățile din Grecia le-au impus recent cetățenilor să poarte două măști chirurgicale una peste alta în mijloace de transport și în supermarketuri.

Prețul pentru o mască chirurgicală pornește de la 13-15 bani.

măști chirurgicale
Foto: k-e-k-u-l-é / pixabay.com

MĂȘTI CU FACTOR RIDICAT DE PROTECȚIE

Aceste dispozitive medicale sunt fabricate pentru a-i proteja pe cei care le poartă de aerosolii din aer, inclusiv de virusuri și de bacterii. Ele sunt gândite pentru a se mula perfect pe față. Sunt evaluate, testate și certificate de diferite instituții din lume pentru a garanta că respecta anumite standarde (de exemplu că sunt rezistente și oferă o anumită eficiență a filtrării aerosolilor).

Pe piață există o mulțime de astfel de măști, iar avalanșa de nume poate părea descurajantă la prima vedere pentru cineva care vrea să își cumpere o mască mai performantă, dar ajunge în situația de a nu ști ce să aleagă.

E important de știut că, deși au nume diferite deoarece respectă standarde din diverse țări – SUA, China sau UE – unele dintre măști sunt echivalente. Haideți să le luăm pe rând.

MĂȘTI KN95

Potrivit Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor din SUA, măștile KN95 sunt cele mai răspândite măști care respectă un standard internațional. KN95 este standardul chinezesc. Măștile care respectă acest standard trebuie să capteze cel puțin 95% dintre particulele mici (precum virusurile, particulele în suspensie din aer PM 2.5 (responsabile de poluare), particulele rezultate din incendiile de pădure, din erupțiile vulcanice etc).

Măștile KN95 sunt echivalente cu cele N95 din SUA sau cu cele FPP2 din Europa.

măști de protecție KN95
Mască de protecție KN95

MĂȘTI N95

Aceste măști sunt cele americane (care trebuie să respecte un standard al Institutului Național pentru Securitate și Sănătate în Muncă din SUA – NIOSH). Standardul N95 se referă la măștile care filtrează 95% dintre particulele mici din aer (inclusiv virusurile).

mască de protecție N95
Foto: Banej / Wikipedia

MĂȘTI de tip FFP

Măștile de tip FFP sunt cele europene, fiind definite de standardul european EN149:2001. Acest standard definește 3 clase de măști, în funcție de procentul de particule pe care acestea le captează. Acronimul FFP vine din limba engleză (de la „filtering facepiece”, care înseamnă „mască ce filtrează”).

MĂȘTI FFP1

Aceste măști filtrează doar 80% din aerosoli. Sunt folosite în special în muncile casnice, pentru a proteja împotriva prafului (praful poate cauza boli de plămâni, silicoză etc).

Mască de protecție FFP1
Foto: dronepicr / Wikipedia

MĂȘTI FFP2

Filtrează minimum 94% din aerosoli, fiind așadar similare cu măștile N95 din SUA și cu cele KN95 din China. Pot avea 3, 4 sau 5 straturi de material.

Aceste măști protejează împotriva virusurilor respiratorii precum gripa, coronavirusurile, precum și împotriva bacteriilor care cauzează tuberculoză.

Măștile FFP2 tind să fie ceva mai scumpe decât cele chirurgicale, însă prețurile sunt accesibile, pornind de la 75 de bani pentru o astfel de mască. Unele modele sunt însă mult mai scumpe, chiar și de 100 de lei bucata.

mască de protecție FFP2
Foto: dronepicr / Wikipedia

MĂȘTI FFP3

Acestea sunt cele mai eficiente măști de tip FFP. Filtrează aproximativ 99% din aerosoli și protejează inclusiv împotriva particulelor fine de azbest și ceramică. Aceste măști au performanțe similare cu măștile N99 din Statele Unite.

mască de protecție 3M FFP3
Mască de protecție FFP3

Foto: Alexandra_Koch / pixabay.com / Banej / Wikipedia / Cairomoon / pixabay.com / k-e-k-u-l-é / pixabay.com / dronepicr / Wikipedia / dronepicr / Wikipedia

Surse: CDC, Canadian Centre for Occupational Health and Safety, smartairfilters.com, Wikipedia