Carmen Dan a anunțat primii vinovați pentru violențele comise de jandarmi în 10 august

Ministrul de Interne, Carmen Dan. FOTO: Gov.ro
Ministrul de Interne, Carmen Dan. FOTO: Gov.ro

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, s-a prezentat astăzi la audieri în Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor, pentru a da explicații despre violențele comise de jandarmi la protestele din 10 august în Piața Victoriei.

Carmen Dan a anunțat care sunt cele mai noi informații referitoare la ancheta internă a Jandarmeriei, precizând că au fost identificați primii posibili vinovați pentru comiterea actelor de agresiune asupra populației, relatează Știrile ProTV.

Potrivit ministrului, este vorba despre 10 jandarmi, care vor fi cercetați în 6 cazuri de violențe de Parchetul Militar, la sesizarea Jandarmeriei Române.

”Dar, ca să vă dau ultimele date referitoare la ancheta Jandarmeriei, așa cum am precizat, continuă. Structurile de specialitate au identificat 6 cazuri în care 10 jandarmi din dispozitivul de ordine publică au fost semnalați ca posibili autori ai unor fapte de natură penală. Aceste constatări ale celor care derulează această anchetă internă vor face obiectul sesizărilor din partea Jandarmeriei către Parchetul Militar”, a anunțat ministrul de Interne.

Pe de altă parte, imaginile surprinse în timpul protestelor sugerează că numărul jandarmilor violenți sau agresivi a fost mult mai mare.

Nenumărați protestatari au povestit pe rețelele de socializare cum au fost bruscați, înjurați sau jigniți fără motiv de jandarmi.

Alți oameni au fost călcați în picioare, deși ocupaseră pașnic un bulevard și stăteau așezați pe jos. De asemenea, mai mulți turiști israelieni și un taximetrist au fost bătuți cu bastoanele de un grup de jandarmi. Taximetristul s-a ales chiar cu mâna ruptă.

În plus, mulți oameni s-au plâns că Jandarmeria le-a dat cu gaze lacrimogene în față de la distanțe foarte mici, de câțiva centimetri, ceea ce le-a provocat arsuri.

Un tânăr a avut nevoie de intervenții chirurgicale pentru a i se scoate din picior capacul unei grenade folosite de Jandarmerie, capac ce îi ajunsese aproape de artera femurală. Un alt tânăr a povestit pentru procurori că a văzut un jandarm care lovea oamenii cu o bucată dintr-un gard.

Protestatarul cu piciorul găurit, infectat cu o bacterie agresivă posibil luată din spital

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.