Când spune Raed Arafat că se va încheia valul 4

Sursa foto: Captură video Antena 3
Sursa foto: Captură video Antena 3

Invitat la postul de televiziune Digi 24, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că valul 4 ar putea dura până spre sfârșitul lunii noiembrie.

„Va mai dura. Când ajungem la un platou, nu vom ajunge să avem o scădere rapidă. O să începem să avem o scădere lentă după platou. Întrebarea este dacă am ajuns la platou, că în ultimele 2 – 3 zile am văzut că suntem. Eram la 18.000, acum suntem la 16 – 15.000. Oare cât ţine platoul ăsta? Dacă e platou, dacă nu ne trezim din nou cu o creştere. Şi dacă ţine platoul ăsta în următoarele zile, când începe să scadă şi cu ce viteză? Clar că măsurile cu masca, mai ales şi celelalte, poate vor ajuta la o scădere mai rapidă, dar nici asta nu va fi una spectaculoasă, de pe o zi pe alta să scadă cu câte 1.000. S-ar putea să ne trezim că o ducem aşa până prin mijlocul lunii noiembrie, sfârşitul lunii noiembrie, să vedem că încă luptăm cu acest val până ajungem la o situaţie controlabilă”, a spus secretarul de stat din Ministerul de Interne.

„Mijlocul săptămânii viitoare, miercuri – joi, ne vom da seama care sunt creşterile, dar şi duminică. Noi comparăm şi zilele. Duminică la o duminică, luni la o zi de luni şi vedem dacă sunt creşteri şi încă eram pe creştere”, a completat el.

El a atras atenția că depinde foarte mult de noi să împiedicăm un eventual val 5: „Cu cât se vaccinează mai mult, cu atât şansa să controlăm situaţia este mai bună şi şansa să prevenim alt val mai târziu, prin ianuarie – februarie, este mai mare.”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.