Cel mai cald în Europa. Recordul ar putea fi doborât

cod portocaliu caniculă cald temperatură temperaturi cel mai cald în europa
Foto: Matt Hecht (Flickr)

Când a fost cel mai cald în Europa. În vreme ce România are parte de o vară ploioasă și mai răcoroasă decât de obicei, cu temperaturi maxime care rar au depășit 30 de grade Celsius, vestul, centrul și sudul Europei se confruntă cu un val de caniculă devastator.

Potrivit prognozelor meteo, este chiar posibil ca cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe continent să fie depășită, relatează BBC. De vină pentru caniculă este un val de aer cald care vine din Africa.

Cel mai cald în Europa a fost la Atena, în 1974

Cea mai ridicată temperatură a fost înregistrată în anul 1974, la Atena. Atunci, termometrele au arătat nu mai puțin de 48 de grade Celsius.

În timp ce nivelului lacurilor și râurilor a scăzut, oamenii s-au grăbit să se răcorească în mare sau în fântânile arteziene din marile orașe.

În Spania, meteorologii au emis o avertizare de caniculă valabilă cel puțin până duminică, și au anunțat că aceasta va fi „intensă și de durată în special în sud-vest”.

Potrivit BBC Weather, prognoza meteo pentru sud-vestul Spaniei și sudul și sud-estul Portugaliei pentru zilele de vineri și sâmbătă este de 47 de grade Celsius. Așadar, temperaturile se vor aproapia foarte mult de recordul continental și este posibil ca acesta să fie chiar depășit.

În Germania, nivelul Rinului a scăzut atât de mult din cauza secetei, încât în unele zone, ca de exemplu în orașul Dusseldorf, oamenii se pot plimba prin albia sa. Și nivelul Dunării a avut de suferit: în sudul Germaniei, apele fluviului s-au retras în anumite regiuni, lăsând în urmă o albie crăpată și uscată.

Nici Italia nu a scăpat de valul de caniculă, temperaturile din Roma ajungând la 40 de grade Celsius. În Italia au fost emise coduri roșii de caniculă pentru nordul și centrul țării, zonă care include orașe turistice populare precum Roma, Florența și Veneția.

Avertizare de călătorie pentru Spania, Portugalia și Croația

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.