Călin Popescu Tăriceanu și-a luat gândul de la prezidențiale

FOTO: senat.ro călin popescu tăriceanu fujitsu siemens
Călin Popescu Tăriceanu. FOTO: senat.ro

Dacă înainte de alegerile europarlamentare Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, se gândea serios la o candidatură la alegerile prezidențiale din această toamnă, acum el a declarat că o candidatură nu intră în discuție.

„În acest moment candidatura la prezidențiale nu intră în discuție în ceea ce mă privește. Pentru mine nu este o opțiune pe care în momentul de față să o analizez”, le-a spus el jurnaliștilor adunați la Parlament marți, 4 iunie.

Declarația sa vine în contextul în care partidul pe care îl conduce nu a reușit să treacă de pragul electoral de 5% la europarlamentare și nu a intrat în Parlamentul European.

Călin Popescu Tăriceanu visa la prezidențiale

 

În februarie 2019, invitat într-o emisiune la postul de televiziune Digi24, Călin Popescu Tăriceanu afirma că se gândește serios să candideze la alegerile prezidențiale.

„Sigur, mă gândesc serios la o candidatură la prezidențiale. Dar de aici până la a-mi anunța candidatura, că o să mă întrebați „Mergeți singur?”, „Mergeți cu PSD-ul?”, nu mă întrebați lucrurile astea că încă nu am luat această decizie. Când o s-o iau sigur că o să aflați mai mult. Dacă o s-o iau și când o s-o iau”, spunea la acea dată liderul ALDE.

Ulterior, în martie 2019, invitat de această dată la postul România TV, Călin Popescu Tăriceanu declara că își dorește să fie președintele „unei altfel de Românii”. Cu acea ocazie el afirma că cea mai mai mare probabilitate este ca PSD-ALDE să aibă la prezidențiale un candidat comun, însă decizia urma să fie luată după alegerile europarlamentare din 26 mai.

„Noi nu negociem cu PSD, avem discuții, ne înțelegem și putem lua decizii în mod comun. În ceea ce privește o candidatură comună, vom analiza, vom face sondaje și o să luăm o hotărâre cam după alegerile europarlamentare. Eu mă gândesc foarte serios (la o candidatură la prezidențiale – n.r.), dar încă nu am luat o hotărâre. Noi trebuie să găsim cea mai bună formulă pentru a-l învinge pe Iohannis. Cea mai mare probabilitate este să mergem cu un candidat comun. Noi avem astăzi o poză de moment. Dacă ea se menține, atunci sigur că da, există o minimă logică în acțiunile noastre. Nu spunem ‘domnule, venim cu unul necunoscut’”, spune el la acea dată.

„Analizez această opțiune (candidatura la prezidențiale – n.r) și voi anunța când va fi cazul. Eu îmi doresc să fiu președintele unei Românii, dar altfel decât este astăzi. Avem 3 mandate prezidențiale care au dezbinat românii. Eu vreau să fiu un altfel de președinte”, mai declara Călin Popescu Tăriceanu la România TV.