Cea mai bătrână femeie din lume. Bătrâna de 115 ani cu o sănătate de fier

Cea mai bătrână femeie din lume FOTO: jarmoluk/Pixabay.com
Cea mai bătrână femeie din lume FOTO: jarmoluk/Pixabay.com

Oamenii de știință au reușit să decodifice întreaga secvență ADN a unei femei care a trăit 115 ani. Ce secrete ascundea cea mai bătrână femeie din lume?

Femeia, al cărei nume a fost ținut secret, era cea mai bătrână femeie din lume la momentul morții sale. Cercetătorii olandezi care i-au studiat genomul (totalitatea genelor din organism) spun că femeia nu prezenta niciun semn de demență.

Studiul, prezentat în cadrul unei conferințe din Canada, sugerează că ea avea gene care o protejau de alienația mintală. Continuarea cercetării i-ar putea face pe oamenii de știință să înțeleagă de ce anumite persoane se nasc cu genele unei vieți lungi, spune un cercetător britanic citat de BBC.

Au trecut mai bine de zece ani de când a fost realizată prima schiță a codul genetic uman. De atunci, aproximativ 100 de persoane și-au „cartografiat” genele în totalitate, pe măsură ce tehnologia de a „citi” ADN-ul devine tot mai performantă și mai ieftină, mai arată BBC.

Cea mai bătrână femeie din lume. „Creierul ei nu arăta niciun semn de Alzheimer”

Femeia de 115 ani este cea mai bătrână femeie din lume al cărei genom a fost secvențiat. Ea și-a donat corpul științei, permițându-le astfel medicilor să îi studieze creierul și alte organe, precum și întregul ei cod genetic.

Cercetătoarea Henne Holstege de la Departamentul de Genetică Clinică din Centrul Universitar Medical din Amsterdam a declarat că femeia avea o serie de modificări genetice rare în ADN-ul său. Deocamdată nu este clar ce rol aveau aceste schimbări, dar se pare că ceva din genele sale o proteja de demență și de alte boli asociate vârstei înaintate.

„Creierul ei nu arăta niciun semn de Alzheimer. Credem că există gene care pot asigura o viață lungă și care să protejeze oamenii de Alzheimer”, a declarat Holstege pentru BBC.

Cea mai bătrână femeie din lume. Bătrâna cu mintea brici la 113 ani

Femeia s-a născut prematur, iar doctorii nu credeau că va supraviețui. Dar ea a trăit o viață lungă și sănătoasă. La 100 de ani a fost tratată de cancer la sân, iar la 105 ani s-a stabilit într-un azil. A murit din cauza unei tumori la stomac.

Pe când avea 113 ani i-a fost testată capacitatea mintală, iar cercetătorii au fost uimiță să constate că  bătrâna a obținut rezultatele unei persoane de 60-75 de ani.

La examinarea de după deces, specialiștii au observat că femeia nu avea niciun semn de astupare a arterelor, așa cum se întâmplă în cazul bolilor de inimă.

FOTO: jarmoluk/Pixabay.com