Povestea celui mai bătrân angajat din România. Are 99 de ani

Ștefan Gros are 99 de ani și are grijă de o turmă cu 2.000 de oi (Foto: http://glasul-hd.ro/)
Ștefan Gros are 99 de ani și are grijă de o turmă cu 2.000 de oi (Foto: http://glasul-hd.ro/)

Ștefan Gros are 99 de ani, iar dacă stă două zile fără să facă nimic simte că se îmbolnăvește. Povestea lui, mai jos:

Ștefan Gros lucrează cu carte de muncă. Are grijă de o turmă de 2.000 de oi alături de alți doi ciobani, mai tineri. Pe timp de iarnă, se ocupă cu îngrijirea animalelor de acasă, în satul Vâlceluța, din comuna Bretea Română, în județul Hunedoara, scrie ”Glasul Hunedoarei”.

„Mulțumesc la Dumnezeu că mi-a dat mai mult decât am dorit eu și vă mulțumesc tuturor. Tot lui Dumnezeu îi mulțumesc că mi-a dat sănătate și știință. La 99 de ani judec mai bine ca ăla la 20 de ani, poate nu mă credeți. Atunci mă gândeam numai la domnișoare, că îmi dădea tata de mâncare și haine. Acuma, în viața mea, nu m-am bucurat la sume mari de bani. Ce mi-a plăcut am mâncat, nu am tras de la gură nimica, am muncit numai bani cinstiți. Pun capul pe cojocul meu, mă culc la oi, dorm liniștit. Mă mai deranjează numa ursul când vine. Pâinea ți-o poți câștiga în țara românească, că avem o țară foarte frumoasă, avem tot ce ne trebuie. Să ajute Dumnezeu să veniți să mâncăm un miel la ceaun la o sută de ani, a spus Ştefan Gros, cu trei săptămâni în urmă, când a primit un premiu din partea Consiliului Judeţean.

Hunedoreanul născut în 26 octombrie 1917 a făcut doar clasele primare, iar de la 14 ani se ocupă cu oieritul. Bătrânul cioban spune că n-a dormit decât o singură dată într-un oraş, la unul dintre cei 24 de nepoţi pe care-i are.

A devenit angajat cu contract individual de muncă abia în 2006.

„Nu mai ştiu când am fost ultima dată la doctor, da mi-o zîs că măruntaiele din mine-s ca alea dintr-un copil mic. Asta-nsamnă că-s foarte bine. Am o hernie de care trag de vreo 30 de ani, da’ nu mă doare numa’ câteodată. Nepoţii şi copiii tăt îmi spun că să mai las mersu’ la oi, dar io le-am spus şi le zâc ş-acuma: dacă vreţi să mă omorâţi, nu mă mai lăsaţi să urc cu oile la munte! Pe mine dragostea lui Dumnezău şi dragostea mea pentru oi şi pentru munte m-or ţinut atâta-n viaţă”, a adăugat Ștefan Gros pentru sursa citată.

„Bei apă de izvor şi ţi să face poftă de-mbucat ceva. Aerul ăla de-acolo, apa aia, liniştea aia nu să compară cu nimica. Iară io când îs cu oile întineresc”, mai spune ciobanul.

Cel mai bătrân angajat din România are un salariu de 1.000 de lei net, dar și 400 de lei pensie de agricultor și 400 de lei pensie de veteran de război.

„Mereu am fost mulţumit doar cu ăle strict necesare. Îs bogat, că-s sănătos, am cinci copii care trăiesc, am 24 de nepoţi şi 4 strănepoţi”, mai spune ciobanul hunedorean.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.