Atac rasist în Londra: „Nu vreau coronavirusul tău în țara mea”

student singapore bătut londra
Foto: Jonathan Mok Facebook

Un tânăr din Singapore a fost bătut de mai mulți britanici în Londra, relatează publicația „The Independent”.

Jonathan Mok, un student în vârstă de 23 de ani din Singapore, a povestit pe Facebook că a fost atacat în jurul orei locale 21.15, pe 24 februarie, pe Strada Oxford.

Mok a spus că un bărbat, care era cu alți 3-4 bărbați și cu o femeie, a spus ceva despre „coronavirus” înainte de a-i da un pumn în față.

Mok a mai povestit că un alt membru al grupului a spus „Nu vreau coronavirusul tău în țara mea”, înainte de a-l lovi în nas, lovitură care i-a cauzat tânărului singaporez o hemoragie.

Grupul a fugit înainte ca poliția să ajungă la fața locului.

După atac, Mok a fost dus la spital, unde a aflat că a suferit mai multe fracturi la față. Medicii i-au mai spus că s-ar putea să aibă nevoie de chirurgie reconstructivă.

Tânărul a publicat pe Facebook două fotografii. Prima a fost realizată chiar în seara atacului, iar a doua a fost făcută a doua zi. În cea din urmă se vede cât de mult i s-a umflat fața din cauza loviturilor primite.

Poliția investighează cazul, însă până acum nu a făcut arestări.

Mok stă în Londra de 2 ani și studiază la University College London. „Rasismul nu e prostie – rasismul este ură. Rasiștii găsesc constant scuze pentru a-și expune ura – iar în contextul coronavirusului au găsit încă un pretext”, a scris el pe Facebook.

Acesta nu este primul caz de rasism îndreptat împotriva persoanelor asiatice, de la izbucnirea epidemiei de COVID-19 în Wuhan, China.

Pe de altă parte, în contextul Brexitului, Londra a fost scena și altor incidente xenofobe. Într-unul dintre aceste cazuri, mai mulți afaceriști români au primit scrisori de amenințare în care li se spunea să plece din Marea Britanie deoarece [autorii scrisorilor] s-au săturat să-i audă vorbindu-și limba în Regat. De asemenea, în scrisori se mai spune că nimeni nu-i dorește acolo pe români și că ar trebui să plece și „să își ia și țiganii” cu ei.