Români, ținta unor atacuri xenofobe în Londra: „Plecați și luați-vă țiganii cu voi”

xenofobie londra români
Foto: Andrei Liviu Chiroșcă și scrisoarea anonimă pe care a primit-o. Foto: Petru Clej / RFI

Două firme românești din nordul Londrei au primit scrisori anonime în limba engleză cu conținut xenofob, relatează postul de radio RFI.

Covrigăria Kroky este deschisă recent și patronul ei, Andrei Liviu Chiroșcă, a primit săptămâna trecută prin poștă o scrisoare în limba engleză cu următorul conținut:

„Nu v-ați îndepărtat destul de mult. Ar fi trebuit să vă întoarceți în România – cu țiganii voștri. Nu sunteți bineveniți aici – Și niciodată nu veți fi. Sperăm că Brexit va opri mai mulți dintre voi să vină Aici. Suntem sătui să nu ne mai auzim limba în propria țară. (…) O să aveți doar români în magazinul vostru și sper să nu rezistați mult și să putem să vă vedem duși. Plecați odată”.

În plic se afla și fotocopia unui articol despre 3 frați cetățeni români condamnați la închisoare pentru trafic de persoane și exploatare prin muncă.

Andrei Liviu Chiroșcă nu a reclamat acest atac xenofob la poliție, care în opinia sa nu ia măsuri. Nu este pentru prima dată când primește astfel de scrisori: „Am primit o scrisoare identică anul trecut când Marea Britanie nu ieșise încă din Uniunea Europeană. Sunt obișnuit. Deocamdată suntem bine primiți aici”, a declarat el pentru RFI.

„Dacă sunt englezi atunci sunt analfabeți. Probabil că sunt niște englezi fără școală”, a mai spus românul.

O altă firmă din zonă, un birou de contabilitate deținut de Nicolae Caminschi, un român originar din Republica Moldova, a primit aceeași fotocopie a articolului pe care era tipărit textul în engleză „PLECAȚI ACASĂ – ȘI LUAȚI-VĂ ESCROCII ȘI ȚIGANII CU VOI”.

400.000 de români trăiesc în Marea Britanie

După ani de amânări, Marea Britanie a ieșit oficial din Uniunea Europeană la data de 31 ianuarie 2020. Ieșirea din UE a fost rezultatul direct al referendumului din iunie 2016, când 52% dintre britanici au votat pentru părăsirea blocului comunitar.

Însă în Marea Britanie continuă să trăiască foarte mulți cetățeni români. Dacă în 2011 în Regatul Unit trăiau în jur de 83.000 de români, recensământul din 2018 a arătat că numărul lor ajunsese la 392.000. Mulți dintre ei locuiesc în Londra, în special în cartierele din nordul capitalei.