Putin recunoaște republicile separatiste din Ucraina

Vladimir Putin
Vladimir Putin. Sursa: Kremlin.ru

Consiliul de securitate de la Kremlin a votat pentru recunoașterea independenței republicilor separatiste din Donbas, Donețk și Luhansk.

„Situația din Donbas a devenit critică, acută. Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia comunistă”, a declarat Vladimir Putin. Acesta a mai adăugat și că pentru Rusia, Ucraina este o parte integrantă a propriei istorii, culturi, nu doar o țară vecină.

Vladimir Putin a făcut o amplă declarație pentru presa rusă în care a încercat să aducă argumente istorice.

Putin susține că regiunile din estul Ucrainei sunt foste teritorii rusești, că Ucraina este o creație bolșevică, iar Rusia ar fi fost fost prea generoasă după 1990 cu teritoriile rusești cedate țărilor nou înființate.

„Avem o problemă foarte importantă: de ce avem drepturi asupra teritoriilor de la marginea imperiului rus? De ce au primit statut de teritorii naționale după Revoluția din 1917? Vă întreb pe voi, de ce a trebuit să fim atât de generoși? Și apoi să dăm acestor republici dreptul de a deveni independete? A fost o nebunie”, a declarat Vladimir Putin.

Putin mai spune că situația din estul Ucrainei este din nou ”critică”, că a încăput pe mâna oligarhilor care au adus țara ”în fața unei lovituri de stat susținută de ambasada SUA cu 1 milion de dolari pe zi”

„Principiile lui Lenin de a reconstrui Uniunea Sovietică au fost greșite. Este o rușine că pe aceste principii am construit fără să ne gândim la viitor. Liderii de atunci au fost convinși că au reușit să rezolve conflictele naționaliste, dar aceste probleme au fost doar o bomba cu ceas care s-au acutizat în anii 80 și a dus la separarea de Uniunea Sovietică”, spune Putin.

În final, Vladimir Putin a spus că cede adoptarea și după aceea „ratificarea acordului pentru parteneriat și prietenie cu cele două republici (n.r. Donețk și Luhansk)”.

„Cerem Kievului să înceteze războiul, în caz contrar vor urma consecințe majore”, a mai spus Vladimir Putin.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.