Alertă la graniță! A apărut o boală infecțioasă gravă: „A devenit o amenințare pentru România”

difterie
Foto: Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library (PHIL)

Societatea Națională de Medicina Familiei trage un semnal de alarmă și anunță că „difteria a devenit amenințare pentru România”, după ce această gravă boală infecțioasă a căilor respiratorii a fost confirmată în Ucraina.

La începutul lunii noiembrie, și Ministerul Sănătății a anunțat că a transmis direcțiilor de sănătate publică din județele aflate la granița cu Ucraina (Satu Mare, Maramureș, Suceava, Botoșani și Tulcea) să intensifice activitatea de supraveghere a difteriei.

De asemenea, tot la începutul lunii, Ministerul Sănătății a cerut companiei UNIFARM să demareze, de urgență, prin procedură de nevoi speciale, o achiziție de ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice în situația apariției unor cazuri de îmbolnăvire.

Medicii de familie consideră însă că până acum nu s-au luat toate măsurile necesare pentru a împiedica apariția bolii în România.

Într-un comunicat de presă emis azi, medicii de familie „solicită imperios autorităților să intensifice măsurile de prevenire și să se pregătească pentru combaterea difteriei”.

„Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) trage un semnal de alarmă în ce privește amenințarea epidemiologică de la granița de Nord a țării. Măsurile luate de Ministerul Sănătății (MS) până în acest moment sunt bune, necesare însă trebuie completate. Medicii de familie au primit alerte epidemiologice de la direcțiile județene de sănătate publică și MS a dispus achiziționarea de stocuri de ser vaccinal împotriva difteriei”, se precizează în comunicat.

Mai mult, medicii de familie solicită oficial lansarea de urgență a unui program național pentru vaccinarea populației adulte expuse riscului de îmbolnăvire, program care să cuprindă măsuri de susținere/compensare a costurilor pentru vaccin și campanii de informare și conștientizare a populației.

”Medicii de familie din România își arată disponibilitatea de a se implica cu seriozitate în campania de prevenire a apariței și răspândirii difteriei. De altfel noi, medicii din prima linie, am început deja să informăm populația și să recomandăm măsuri de prevenție”, a declarat medicul Dina Mergeani, președintele SNMF.

Societatea aduce următoarele argumente pentru lansarea unui program național de vaccinare împotriva difteriei:

 

* Difteria este o boală prevenibilă prin vaccinare pentru care, în România, se face imunizare din 1960. Ultimul vaccin din Programul Național de Vaccinare care conține anatoxina difterică se administrează la 14 ani iar perioada de protecție în fața bolii este de 10 ani în medie. În lipsa administrării unui rapel la toți adulții de peste 24 de ani se creează condițiile apariției unei populații receptive, expuse riscului de îmbolnăvire;

* Ca o consecință a fenomenului de ”reticență la vaccinare” înregistrat în ultimul deceniu, există un procent important de copii și tineri care au vârsta până în 24 de ani fără schemă completă și protecție optimă pentru că părinții nu au respectat programul național de imunizare;

* În România se folosește un vaccin care se utilizează în toată Europa și care poate fi administrat și adulților. Vaccinul asigură protecție în același timp și față de tetanos (boală cu evoluție extrem de gravă chiar și cu tratament specific) și față de tusea convulsivă (din ce în ce mai des întâlnită la nivel global);

* În statele civilizate, vaccinarea împotriva difteriei se face periodic, și după vârsta copilăriei, prin programe naționale.

Ce este difteria?

 

Difteria este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae. Printre simptome se numără febra, durerea în gât, tusea, blocarea căilor respiratorii, umflarea gâtului. În cazuri grave poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală (traheostomie) pentru a deschide căile respiratorii.

Difteria poate duce la complicații precum miocardită (inflamație a mușchiului inimii), inflamație a nervilor, probleme la rinichi, sângerări, leziuni ale pielii. Miocardita poate determina bătăi anormale ale inimii, iar inflamația nervilor poate duce la paralizie.

Difteria se răspândește prin contactul direct dintre oameni, prin atingerea unor obiecte contaminate, dar și prin aer. Între 5% și 10% dintre cei contaminați nu supraviețuiesc.

”Este evident că doar printr-un efort național putem face față unei amenințări atât de mari precum o epidemie de difterie”, mai susțin medicii de familie.

Sursa foto: Centers for Disease Control and Prevention’s Public Health Image Library (PHIL) / Wikipedia.org

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.