Adrian Năstase își retrage toate lucrările din expoziția Victor Brauner în semn de protest

expoziția victor brauner adrian năstase
Foto: MNAR / Facebook (Pagina Adrian Năstase)

În urma scandalului iscat cu privire la existența unor falsuri în expoziția dedicată lui Victor Brauner, deschisă la Muzeul Național de Artă al României (MNAR), fostul premier al României, Adrian Năstase, care este proprietarul unor lucrări ce au stârnit suspiciuni, a anunțat că își retrage toate lucrările din expoziție.

Săptămâna aceasta, doi critici și istorici de artă români, Pavel Șușară și Adrian Buga, au acuză că mai multe lucrări din expoziția dedicată lui Victor Brauner sunt falsuri.

Potrivit experților, ar fi falsuri mai multe opere din colecțiile private ale lui Adrian Năstase, Andrei Năstase și Mihnea Năstase.

„Un număr semnificativ de lucrări, peste numărul degetelor de la o mână, din expozitia Brauner, sunt falsuri la limita ridicolului. O asemenea alterare a unui act cultural major, comisă de o instituție publică de vârf, așa cum este MNAR-ul, nu poate fi trecută cu vederea nici de Ministerul Culturii, dar nici de instituțiile care trebuie să investigheze asemenea tipuri de infracțiuni”, a scris Pavel Șușară pe pagina sa de Facebook luni, 22 ianuarie.

MNAR a reacționat și a transmis că toate lucrările au fost autentificate de experți în domeniu. Vineri, 26 ianuarie, fostul premier a anunțat că își retrage toate lucrările în semn de protest.

„Am decis, ca formă de protest, să retrag din expoziție toate lucrarile, nu numai pe cele expuse anterior la Piatra Neamț. I-am comunicat această decizie domnului director general Călin Stegerean (director al MNAR – n.r.). Fac acest lucru dintr-un sentiment de revoltă dar și pentru că nu vreau să creez probleme conducerii Muzeului care a selectat lucrările pentru expoziție.

Mi s-a sugerat, în calitate de colectionar, să arăt spre conducerea Muzeului care a girat alegerea lucrărilor. Nu este genul meu să acționez în acest fel. Știu că se dă o luptă subterană în muzeu dar, și în afara sa, pentru diverse curatorii. Nu vreau să creez probleme nici doamnei ministru Turcan care a avut o poziție corectă în legătură cu isteria de acuzații. Am crezut că, după 2004, sentimentele de ură se vor atenua. M-am înșelat, din păcate. În ceea ce privește lucrările, sunt convins că fiii mei vor ști să le păstreze sau să le valorifice cândva. Posibil în străinătate”, a scris Năstase pe blogul său.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.