Scandal uriaș la Muzeul Național de Artă. 2 critici acuză că sunt falsuri în expoziția Victor Brauner

expoziția victor brauner adrian năstase
Foto: MNAR / Facebook (Pagina Adrian Năstase)

Doi critici și istorici de artă români, Pavel Șușară și Adrian Buga, acuză că mai multe lucrări din expoziția dedicată lui Victor Brauner, deschisă la Muzeul Național de Artă al României, sunt falsuri.

Unele dintre falsuri fac parte din colecția particulară a fostului premier Adrian Năstase, susține istoricul Adrian Buga.

„Un număr semnificativ de lucrări, peste numărul degetelor de la o mână, din expozitia Brauner, sunt falsuri la limita ridicolului. O asemenea alterare a unui act cultural major, comisă de o instituție publică de vârf, așa cum este MNAR-ul, nu poate fi trecută cu vederea nici de Ministerul Culturii, dar nici de instituțiile care trebuie să investigheze asemenea tipuri de infracțiuni”, a scris Pavel Șușară pe pagina sa de Facebook luni, 22 ianuarie.

Ulterior, el a trimis o cerere către Ministerul Culturii, în care solicită instituției să ia măsuri și să invite cu expert internațional în opera lui Victor Brauner, care să analizeze lucrările respective.

„Întrucât în expoziția dedicată lui Victor Brauner („Victor Brauner. Între oniric și ocult”) deschisă din 1 decembrie 2023, ora 10.00 și până în 30 aprilie 2024 la parterul Galeriei Naționale a Muzeului Național de Artă al României, a fost introdus un număr de lucrări în mod evident inautentice, adică falsuri Victor Brauner, dar și altele cel puțin dubioase, vă rugăm să dispuneți constituirea unei comisii de experți, cu participarea unui expert internațional în opera lui Victor Brauner, pentru clarificarea acestui fapt inadmisibil, dar și pentru scoaterea publicului din confuzie.

Indiferent dacă la baza acestei grave erori instituționale, muzeografice și curatoriale se găsește incompetența sau complicitatea cu distorsiunile de pe piața de artă, fenomenul trebuie clarificat și eliminat, fiindcă altfel el viciază fenomenul artistic românesc, piața de artă și credibilitatea instituțiilor noastre culturale de vârf pe un termen greu de evaluat”, a scris Șușară în adresă.

Și istoricul de artă Adrian Buga susține că unele dintre lucrări sunt falsuri. Potrivit acestuia, este vorba de mai multe lucrări din colecții particulare, inclusiv de unele care îi aparțin fostului premier Adrian Năstase: „Scriu acest text în care doresc să punctez câteva detalii extrem de importante despre expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” desfășurată în prezent la Muzeul Național de Artă al României, proiect conceput și coordonat de Călin-Alexiu Stegerean (curatorul expoziției și Directorul General al MNAR), printr-o producție realizată de Muzeul Național de Artă al României.

În această expoziție, destul de bine argumentată vizual, au fost aduse lucrări de artă, cărți, fotografii și filme din diferite muzee românești și străine, cât și din colecții particulare: lucrări de pictură și grafică de la Muzeul Național de Artă al României, Musée national d’art moderne – Centre Pompidou, Musée d’Art moderne et contemporain de Saint-Etienne Métropole, Musée d’Art moderne et contemporain de Strasbourg, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, Muzeul Țării Crișurilor Oradea.

Colecțiile particulare: Octavian Brândeu, Anca Vlad, Gheorghe Burtea, Cristinel Popa, Jean-Michel Runacher, Béatrix și Christian Derveloy, Damian Florea, Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase.

Situația cea mai gravă, fiind gata să protestez public, este legată de problemele grave de autenticitate ale unor opere de artă care fac parte din expoziția Brauner. Sunt cunoscute ca lucrări cu mari probleme de autenticitate lucrările care fac parte din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase.

Recomand ca muzeul MNAR să facă urgent o contraexpertiză realizată de experți internaționali în opera lui Brauner, care să confirme sau să infirme acuzele legate de problemele de autenticitate ale operelor din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase.”

„Recomand să cerem să se facă publice expertizele lucrărilor de artă din colecțiile menționate mai sus, să cerem să se facă publice cercetările experților muzeului de artă, cei care s-au ocupat de expoziția Brauner, să cerem să se facă publice studiile legate de proveniența lucrărilor de artă din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase. (…)

Dacă nu se fac publice expertizele cerute și nu se dă voie să se facă o contraexpertiză a lucrărilor menționate, iar aceste lucrări vor fi reproduse în viitorul catalog al expoziției Brauner, voi fi nevoit să PROTESTEZ PUBLIC în fața muzeului și în fața sediului MINISTERULUI CULTURII”, a mai scris Buga.

Într-un comunicat de presă semnat de directorul general Călin-Alexiu Stegerean, MNAR a respins acuzațiile criticilor de artă și a arătat că lucrările sunt autentice și că au fost verificate de experți recunoscuți.

„Expoziția Victor Brauner a fost organizată cu lucrări din colecția Muzeului Național de Artă al României, a Centrului Pompidou, Muzeul de Artă Modernă Saint Etienne, Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Strasbourg, din colecții particulare din România și Franța.

Pentru acestea s-au avut în vedere autentificări ale unor experți recunoscuți și prezența lor în surse bibliografice care nu a fost contestată în lucrări cu caracter științific;

Prin urmare, Muzeul Național de Artă al României nu a luat cunoștință până în prezent de existența unor falsuri în expozițiile pe care le-a organizat”, se arată în comunicatul de presă.

victor brauner poster MNAR
Foto: MNAR