A murit o legendă a muzicii. David Bowie, răpus de cancer la 69 de ani

Celebrul muzician englez David Bowie, cunoscut pentru stilul său inovativ și experimental, a murit la 18 luni după ce fusese diagnosticat cu cancer.

Vestea morții cântărețului în vârstă de 69 de ani a fost confirmată pe pagina sa oficială de Facebook.

”David Bowie a murit împăcat astăzi, înconjurat de familie, după o luptă curajoasă de un an și jumătate cu cancerul. Dacă mulți dintre voi vor împărtăși durerea acestei pierderi, vă rugăm să respectați intimitatea familiei în timpul acestei perioade de durere”, se menționează în comunicatul de pe rețeaua de socializare.

Fiul lui Bowie, regizorul Duncan Jones, a confirmat și el știrea.

”Îmi pare foarte rău și sunt foarte trist să spun că este adevărat”, a scris el.

David Bowie, pe numele său adevărat David Robert Jones, a lansat 25 de albume în cariera sa, care a cuprins și câteva filme. Și-a schimbat numele la scurt timp după debut, pentru a evita confuzia cu Davy Jones de la ”Monkees”.

Bowie a devenit faimos pentru stilul său versatil, experimentând cu numeroase genuri muzicale, dar și pentru faptul că și-a creat numeroase alter-ego-uri excentrice precum Ziggy Stardust, Aladdin Sane și Thin White Duke.

După ce a lansat primul său hit, Space Oddity, în 1969, a devenit un superstar global, mai ales în urma succesului albumelor Hunky Dory și The Rise and Fall of Ziggy Stardust sau Spiders from Mars.

În anii ’80, Bowie s-a dedicat muzicii pop, reușind să conducă topurile muzicale cu melodia Let’s Dance sau alături de formația Queen, cu cântecul Under Pressure.

În ultimii ani, David Bowie a apărut tot mai rar în public, după ce a suferit un atac de cord, la începutul anilor 2000. Ultimul său concert a fost în 2006, un spectacol cu scop cartiabil la New York.

”În întreaga mea carieră am lucrat cu aceeași idee”, spunea Bowie într-un interviu acordat în 2012. ”Pantalonii pe care i-am purtat s-au schimbat mereu, dar cuvintele și subiectele pe care le-am ales au avut mereu legătură cu izolarea, abandonul, frica și anxietatea, toate fiind puncte marcante în viața oamenilor”, explica muzicianul.

Premierul britanic, David Cameron, a scris și el un mesaj de condoleanțe după aflarea veștii.

”Am crescut ascultându-l și privindu-l pe geniul pop David Bowie. Era un maestru al reinventării, care niciodată nu a dezamăgit. O pierdere uriașă”, a scris David Cameron.

Recomandările editorilor GreatNews:

Universitatea din România cea mai bine clasată în topul celor mai bune din lume în funcție de performanță
De ce agață bulgarii haine în copacii de pe străzi
Cum arată prima dronă din lume care poate transporta oameni