Zilele libere legale din 2021. Mai mult de jumătate din ele pică în weekend!

ZIle libere 2021. Foto: Pixabay

Românii vor avea 15 zile libere legale în anul 2021, însă doar șapte dintre ele vor fi în afara weekend-urilor.

Anul 2021 începe cu două zile libere legale, potrivit Codului Muncii. După vineri, 1 ianuarie, și sâmbătă, 2 ianuarie, următoarea liberă legală este 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, care cade într-o duminică.

Vinerea Mare va fi în 30 aprilie, iar 1 mai pică sâmbăta. Românii vor mai avea încă două zile libere consecutive, până în 3 mai, cu ocazia Paștelui.

Ziua Copilului, 1 iunie 2021, cade într-o marți, în timp ce Rusaliile vor fi în 20 și 21 iunie, duminică, respectiv luni. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului din 15 august cade tot într-o duminică.

Sărbătoarea Sfântului Andrei, 30 noiembrie, și Ziua Națională a României, 1 decembrie, vor cădea într-o marți și o miercuri, în timp ce prima și a doua zi de Crăciuni, 25 și 26 decembrie, vor fi tot în weekend.

Potrivit Codului Muncii, până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă şi/ sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, precum şi zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate.