Zile libere plătite pentru părinți, dacă se închid școlile

alexandru pascu
Foto: Captură Digi24

Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru acordarea unor zile libere părinților, în cazul în care școlile se închid din cauza epidemiei de COVID-19.

Potrivit actului care va fi publicat în Monitorul Oficial, părinții copiilor care nu pot merge la școală din cauza epidemiei vor primi zile libere plătite, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare.

Chiar și așa, nu toți părinții beneficiază de această măsură.

Ei trebuie să aibă copii cu vârsta de până la 12 ani sau copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, care să fie înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație antepreșcolară.

Doar unul dintre părinți poate beneficia de aceste zile libere plătite, în proporție de 75%, de către stat.

Zilele nu vor putea fi plătite dacă unul dintre părinți nu realizează venituri, are raportul de muncă suspendat sau este în concediu de odihnă sau de creștere a copilului.

Zilele libere se acordă la cererea părintelui către angajator, dar este nevoie și de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte din care să reiasă că nu a depus o cerere similară.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu începerea noului an școlar, programată în 14 septembrie.

Un sondaj publicat recent arăta că 60% dintre părinți cred că școala ar trebui să înceapă normal, cu toți elevii în clase, în timp ce jumătate dintre ei nu au înțeles cum se va desfășura activitatea educațională în noul an școlar.

În același timp, aproape 70% dintre părinți sunt de acord cu măsurile propuse de autorități.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.