Zelenski: Ce condiții e dispusă Ucraina să accepte pentru a rămâne neutră și a nu adera la NATO

volodimir zelenski
Președintele Volodimir Zelenski. Foto: Captură Facebook

Ucraina ar putea adopta un statut neutru, care înseamnă neaderarea la NATO, numai dacă primește garanții de securitate foarte serioase din partea anumitor state, iar Rusia acceptă aceste garanții, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru postul de televiziune Al Arabiya din Arabia Saudită.

În plus, această decizie trebuie să fie votată de poporul ucrainean în cadrul unui referendum.

„Cât despre dorința Rusiei ca Ucraina să fie neutră… Dacă aceasta este una dintre garanțiile pentru terminarea războiului, suntem gata să luăm în calcul adoptarea unui statut neutru. Totuși, doar dacă avem garanții de securitate de la anumite țări, astfel încât înțelegerea să nu fie una golită de conținut. Și dacă ajungem la înțelegeri serioase și ele ne oferă garanții de securitate, iar Rusia le acceptă, aceste lucruri vor fi supuse votului în cadrul unui referendum, iar societatea ucraineană va lua o decizie”, a declarat Zelenski, potrivit ukrinform.net.

În plus, există și alte chestiuni care trebuie luate în calcul atunci când se discută despre neutralitate, a mai spus președintele Ucrainei. El s-a referit la eliberarea teritoriilor ocupate de către armata rusă, de la cele din est (Donbas) la cele din sud (Crimeea).

Președintele ucrainean a mai spus că el nu a mai discutat cu președintele rus Vladimir Putin de la sfârșitul anului 2019.

După cum Zelenski a declarat într-un interviu anterior pentru CNN, Ucraina nu își va ceda teritoriile din estul țării pentru a încheia războiul cu Rusia.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.