Zeci de persoane suspectate că au folosit documente false pentru a primi indemnizații de creșterea copilului

FOTO: Poliția Română/Facebook
FOTO: Poliția Română/Facebook

Polițiștii au dus la audieri peste 50 de persoane, cele mai multe din București, într-un dosar privind utilizarea de documente false pentru obținerea indemnizației de creșterea copilului. Prejudiciul este de 5,5 milioane de lei.

„La data de 23 mai 2023, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 1 vor pune în aplicare 58 de mandate de aducere (55 în Bucureşti, 3 în judeţul Ilfov), emise pe numele unor persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, uz de fals şi fals în declaraţii”, anunţă Poliția Capitalei.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2020 – 2021, persoanele bănuite ar fi indus în eroare o instituţie publică cu privire la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea indemnizaţiei de creştere a copilului. Acestea ar fi prezentat, ca adevărate, împrejurări mincinoase legate fie de calitatea de angajat, fie de cuantumul veniturilor obţinute.

Surse apropiate anchetei au precizat că demersul are loc ca urmare a sesizării depuse de Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, întrucât au fost constatate nereguli cu privire la cuantumul veniturilor sau perioada de angajare, în urma verificărilor făcute la ITM sau ANAF.

Prejudiciul total este de aproximativ 5.500.000 de lei. Cercetările sunt continuate pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, uz de fals şi fals în declaraţii, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.