Zeci de orașe din România ar trebui să devină comune

FOTO: TomasHa73/Pixabay.com
FOTO: TomasHa73/Pixabay.com

Potrivit datelor celui mai recent recensământ, aproape 80 de orașe și municipii din România sunt în situația de a începe demersuri pentru a retrograda statul administrativ. O astfel de „retrogradare” atrage după sine și diminuarea lefurilor funcționarilor și aleșilor, precum și a numărului celor care vor intra, după alegerile viitoare, în consiliile locale. De asemenea, și taxele locale vor scădea, potrivit adevarul.ro.

În județul Brașov, de exemplu, Predeal, Rupea și Codlea au sub 5.000 de locuitori fiecare, numărul minim pentru ca o localitate să fie declarată oraș. De asemenea, municipii pot fi orașele cu minim 25.000 de locuitori, iar Codlea mai are, potrivit datelor culese, 20.534 de locuitori.

În țară sunt chiar și orașe care nu au nici măcar 2.000 de locuitori, cum este cazul localităților Nucet, județul Bihor și Băile Tușnad, județul Harghita. Între cele mai cunoscute orașe prea mici, care nu mai pot fi încadrate la această categorie, se mai numără Azuga, Slănic Moldova, Cavnic, Băile Herculane, Sulina, Făurei și altele.

De asemenea, există municipii care nu au nici măcar 10.000 de locuitori. Este cazul Orșovei și Beiușului, dar nici Vatra Dornei, Urziceni, Calafat sau Adjud nu ar mai putea fi municipii, potrivit criteriului populației.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.