Zeci de medici de la Spitalul Județean Suceava o susțin public pe șefa de la Oncologie, acuzată că a cerut bani pacenților bolnavi de cancer

FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com
FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com

Aproape 100 de medici din cei 252 care activează la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava au semnat o scrisoare de susținere pentru șefa de la Oncologie, Anca Dumitrovici Ababneh, cercetată penal pentru luare de mită în formă continuată, potrivit Monitorul de Suceava.

Medicii care au semnat scrisoarea de susținere spun că nu e vorba de mită de la pacienți, ci de „un mic gest de recunoștință din partea acestora”.

Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava, care au înlocuit măsura arestării preventive cu arestul la domiciliu arată în motivare că „fapta concret imputată inculpatei de a fi primit, în mod continuat, bani și alte produse, de la pacienți și aparținătorii acestora, cu ocazia consultațiilor medicale în cabinetul din cadrul ambulatoriul secției Oncologie, are caracter penal, întrunind elementele de tipicitate ale infracțiunii de luare de mită în formă continuată”.

Magistrații au mai arătat că „atențiile” către medici sunt o practică uzuală, asta în ciuda faptului că legislația interzice acest aspect.

„Din înscrisurile depuse la dosar de către apărare rezultă că, în ciuda faptului că legislația penală a incriminat fapta medicului de a primi de la pacienți “atenții”, “cadouri” ori sume de bani, în exercitarea activității profesionale, și în ciuda practicii instanțelor din România care au pronunțat soluții de condamnarea a medicilor pentru infracțiunea de luare de mită, în opinia publică, și mai ales în cadrul corpului medical, persistă concepția că primirea de către medici a unor “atenții” este legitimată de dorința pacientului de a gratifica medicul pentru interesul manifestat în legătură cu situația sa medicală”, se arată în motivarea de la Curtea de Apel Suceava.

Pe această linie se înscrie și memoriul de susținere a Ancăi Dumitrovici Ababneh, act depus la dosar și care este asumat prin semnătură de 95 de medici din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. În scrisoarea respectivă se arată că „eventualele daruri din partea pacienților, dacă într-adevăr acestea există, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunoștință din partea acestora, luând în considerare efortul și seriozitatea depuse în salvarea vieților lor. Nu credem că poate fi vorba de luare de mită sau primire de foloase necuvenite”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.