Zeci de eleve musulmane care au refuzat să-și scoată abaya în prima zi de școală au fost trimise acasă

abaya
Foto: hashimpht / pixabay.com

Mai multe școli din Franța au trimis acasă zeci de fete care purtau abaya musulmane deoarece au refuzat să le dea jos în incinta instituțiilor de învățământ, așa cum cere legea, relatează „The Guardian”.

Abaya este un tip de îmbrăcăminte purtată de femeile musulmane. Este un fel de tunică largă ce acoperă tot corpul (mai puțin capul). De regulă, ea este purtată împreună cu un văl islamic (hijab, niqab etc).

În prima zi a noului an școlar, școlile franceze au trimis acasă zeci de fete pentru că au refuzat să-și scoată abaya, a declarat marți Gabriel Attal, ministrul Educației din această țară.

În ciuda regulamentului care interzice purtarea hainelor islamice în instituțiile de învățământ, aproape 300 de fete s-au prezentat luni dimineață purtând o abaya, a declarat Attal pentru postul BFM.

Cele mai multe au fost de acord să se schimbe, dar 67 au refuzat și au fost trimise acasă, a mai spus el.

Guvernul a anunțat luna trecută că interzice abaya în școli, declarând că această îmbrăcăminte încalcă regulile privind secularismul în educație. Vălul islamic era deja interzis în unitățile de învățământ, pe motiv că acesta constituie o manifestare a apartenenței religioase.

Attal a spus că fetele care au refuzat să se schimbe au primit o scrisoare adresată familiilor lor în care autoritățile franceze arată că „secularismul nu este o constrângere, ci o libertate.”

Luni seara, președintele Emmanuel Macron a apărat măsura controversată, spunând că există o „minoritate” în Franța care „deturnează o religie și contestă republica și secularismul”, ducând la „cele mai grave consecințe”.

El a dat ca exemplu uciderea în urmă cu 3 ani a profesorului Samuel Paty pentru că a arătat caricaturi ale profetului Mahomed în timpul unui curs de educație civică.

O asociație care îi reprezintă pe musulmani a depus o moțiune la consiliul de stat, cea mai înaltă instanță a Franței pentru plângeri împotriva autorităților statului, pentru a elimina interzicerea abaya și qamis, îmbrăcămintea echivalentă pentru bărbați.

Consiliul Franței pentru Credința Musulmană (CFCM), înființat pentru a reprezenta musulmanii în fața Guvernului, a declarat că interzicerea abaya ar putea duce la „un risc crescut de discriminare”.

O lege introdusă în martie 2004 a interzis „purtarea de semne sau ținute prin care elevii arată o apartenență religioasă” în școli.

Aici sunt incluse și crucile creștine mari sau kippa (acoperământul pentru cap purtat de evrei). Spre deosebire de vălul islamic, abaya se afla într-o zonă gri și nu fusese interzisă total până acum.

Foto: hashimpht / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.