Rătăcitorii din Sydney. Povestea unei echipe adevărate de fotbal

Una dintre cele mai frumoase pagini din istoria fotbalului este scrisă, de doi ani și jumătate, în suburbiile vestice ale orașului australian Sydney.

Clubul Western Sydney Wanderers FC (trad. Rătăcitorii) a luat ființă în 4 aprilie 2012, iar aseară, 1 noiembrie 2014, a cucerit Liga Campionilor Asiei. De la naștere la glorie, în doar doi ani și jumătate.

Cum a reușit o echipă fondată ”pentru a fi la număr” în noul campionat al Australiei să cucerească cel mai râvnit trofeu din Asia?

Până la remiza glorioasă și norocoasă de la Riad, scor 0-0, cu Al Hilal, în returul Ligii Campionilor Asiei (n.r. – în tur, Wanderers s-a impus cu 1-0, după unul din rarele lor atacuri), nicio echipă din Australia nu câștigase acest trofeu, pentru care se bat an de an milionarii petrolului din Orientul Mijlociu și Caucaz, corporațiile din Japonia și Coreea de Sud, dar și echipele ”nouveaux riches” din China.

Spre deosebire de celelalte echipe cu care s-a luptat la debutul ei în competiția asiatică de elită, Western Sydney Wanderers nu e o echipă bogată. Nu are vedete. E antrenată de Tony Popovic, fost internațional australian, școlit în liga a doua engleză, la Crystal Palace.

În ciuda dificultăților, Popovic a reușit să formeze în timp record un grup extraordinar. O echipă de fotbal adevărată, care joacă mai mult cu sufletul decât cu picioarele.

După victoria extrem de norocoasă de pe teren propriu, adusă de tânărul atacant Tomi Juric, australienii erau dați drept victime sigure în partida de la Riad, unde 70.000 de saudiți așteptau o victorie clară, evidentă, a echipei antrenate de Laurențiu Reghecampf și care l-a avut în teren și pe internaționalul român Mihai Pintilii.

Laurențiu Reghecampf și Mihai Pintilii au pierdut împreună aproape 2 milioane de dolari în urma eșecului din finală (Ahmed Yosri)
Laurențiu Reghecampf și Mihai Pintilii au pierdut împreună aproape 2 milioane de dolari în urma eșecului din finală (Ahmed Yosri)

”Valul albastru” a inundat sălbatic jumătatea de teren adversă din primul până în ultimul minut, însă Al Hilal nu a reușit să marcheze, ratând tragicomic ocazie după ocazie. Mai mult, portarul australian Ante Covic (39 de ani) a făcut meciul carierei, iar arbitrul japonez Yuichi Nishimura (n.r. – care a făcut praf și meciul de deschidere al Cupei Mondiale din Brazilia) le-a refuzat câteva lovituri de pedeapsă gazdelor.

Nervii arabilor au cedat la final, când un jucător de la Al Hilal a scuipat în față un adversar, iar șeicii din tribune și-au aruncat shumaghul de pe cap de ciudă.

Arbitrul Nihimura și brazilianul Saba, care mulțumește Divinității după fluierul final
Arbitrul Nihimura și brazilianul Saba, care mulțumește Divinității după fluierul final

Doar 14 australieni au venit la finală, printre care și o femeie (n.r. – dreptul de a asista le meciuri a fost acordat femeilor abia în 2012), însă patronul Paul Lederer nu a asistat la triumful istoric al echipei sale deoarece este evreu.

Morala evidentă a meciului de aseară: banii nu joacă fotbal.

AL HILAL – W. SYDNEY WANDERERS 0-0

1 noiembrie 2014
Finala Ligii Campionilor Asiei (în tur, 0-1)

Al Hilal: Al Sudairy, Digao, Al Sharani, Al Faraj Kwak, Al Dawsari, Pintilii, Khariri (Al Qahtani 57′), Al Abid (Al Zoari 87′), Neves (Al Shalhoub 76′), Al Shamrani. Antrenor: Laurențiu Reghecampf

Western Sydney Wanderers: Covic, Topor-Stanley, Hamill, Golec, Cole, Haliti, La Rocca (Spiranovic 76′), Poljak, Bridge, Appiah-Kubi (Saba 48′), Santalab (Juric 58′). Antrenor: Tony Popovic