„Washington Post”, avertisment dur: România alunecă spre autoritarism

editorial washington post autoritarism
Foto: Pagina de Facebook "Corupția ucide"

Într-un editorial semnat de întreaga echipă redacțională de la „Washington Post”, intitulat „Stingerea democrației în Europa Centrală”, jurnaliștii americani trag un semnal de alarmă cu privire la ce se întâmplă în Polonia, Ungaria și România.

„Pe măsură ce partidele populiste își avansează agendele proprii în Polonia, Ungaria și România, normele democratice pluraliste sunt subminate și se alunecă spre un autoritarism incipient. Asaltul se concentrează pe statul de drept și pe garantul său, o justiție independentă”, își încep jurnaliștii americani editorialul.

În Polonia, Partidul Lege și Justiție, după ce a preluat deja controlul asupra Curții Constituționale și a tribunalelor, vrea să epureze acum Curtea Supremă. Noi reguli le cer judecătorilor să se pensioneze mai repede, ceea ce înseamnă că 27 din cei 72 de judecători de la Curtea Supremă ar fi forțați să se pensioneze. Unii dintre ei, precum Malgorzata Gersdorf, au refuzat să se supună, relatează publicația americană.

Această acțiune asupra independenței justiției este cea mai recentă „mișcare ce reflectă disprețul deschis al partidului pentru principiile occidentale ale unei democrații liberale. Drept răspuns, Uniunea Europeană a început un proces disciplinar, însă fiind protejată de regimul autocratic similar din Ungaria, este puțin probabil ca Polonia să simtă cu adevărat aceste sancțiuni”, continuă articolul.

În România, unde liderul Partidului Social Democrat a fost condamnat pentru abuz în serviciu, partidul a reacționat încercând să schimbe legile anti-corupție.

„Acest lucru reprezintă o lovitură grea dată unui deceniu de condamnări agresive a mitei, practică a prosperat în această țară în cele două decenii de la căderea comunismului”, mai scriu jurnaliștii.

Liviu Dragnea, descris în cuvinte grele de ziariștii „Washington Post”

În ceea ce-l privește pe Liviu Dragnea jurnaliștii de la „Washington Post” spun că acesta are deja două condamnări până acum (una în dosarul referendumului și una pentru abuz în serviciu) și îl descriu în cuvinte grele: „Liviu Dragnea a fugit de scandaluri așa cum fac ticăloșii: și-a creat o imagine de victimă. Atacând sistemul judiciar drept „statul paralel”, el susține că forțe oculte s-au unit împotriva lui.”

Editorialul mai arată că forțele anti-democratice din România și din Polonia sunt încurajate de Ungaria: „Aflat la putere din 2010, premierul ungar Viktor Orban a adus media independente la tăcere, și-a hărțuit oponenții, i-a defăimat pe imigranți. Până la ora actuală Uniunea Europeană nu a găsit niciun răspuns eficient la afronturile aduse de Orban valorilor europene”.

„Forțele democratice din toate cele trei țări reacționează și refuză să cedeze în fața renașterii autoritarismului într-o regiune în care amintirea sa este prea recentă. Curajul lor este o sursă de inspirație, însă ei merită mai mult decât indiferența Washingtonului și neputința Bruxellesului”, se încheie editorialul.

editorial washington post autoritarism
Foto: Pagina de Facebook „Corupția ucide”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.