Vremea în octombrie. Ce ne așteaptă în perioada următoare

FOTO: 100matanwangza/Pixabay.com
FOTO: 100matanwangza/Pixabay.com

Meteorologii anunță că vremea începe să se răcească în următoare perioadă, în majoritatea regiunilor. În aceste zile vor fi ploi în toată țara, iar temperaturile vor scădea chiar și cu 10 grade Celsius. Însă cum va fi vremea în octombrie, potrivit meteorologilor.

Potrivit prognozei meteo, între 1 și 8 octombrie, mediile valorilor termice se vor situa în apropierea normei climatologice în jumătatea estică a teritoriului. În restul țării sunt așteptate temperaturi sub medii.

De asemenea, cantitățile de precipitații se vor încadra în limitele normale pentru această perioadă în jumătatea nordică și ușor excedentare local la munte și în sud-vest.

Între 8 și 15 octombrie, temperaturile medii se vor situa în apropierea normei climatologice în cea mai mare parte a țării. Nivelul de precipitații va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, cu o tendință ușor excedentară pe arii restrânse în estul țării.

În săptămâna 15 – 22 octombrie, temperatura aerului va avea valori apropiate de normele climatologice în majoritatea regiunilor. Ploile vor cădea în jurul normelor climatologice, în cea mai mare parte a țării.

Vremea în octombrie. Ne așteaptă o iarnă grea

Meteorologii spun că se va apropia de țara noastră ciclonul polar Ali. De la o zi la alta, vremea va fi din ce mai rece, iar temperaturile vor scădea drastic, cu 9-10 grade Celsius, iar la munte vor coborî până la -7 grade Celsius şi va cădea prima zăpadă. Acest aer rece va părăsi România în prima săptămână a lunii octombrie.

În București, vremea în luna octombrie vine cu temperaturi maxime de 18 grade Celsius și minime de până la 12 grade Celsius. Temperaturi maxime de 16 grade Celsius și minime de până la 12 grade vor fi și în Iași, Cluj Napoca, Constanța sau Brașov.

Organizația Meteorologică Mondială a prezentat săptămâna trecută un raport cu privire la sezonul de iarnă 2018-2019. Potrivit acestuia, în România ar putea fi o iarnă grea. Meteorologii spun că e posibil să avem viscol și ger în decembrie, ianuarie și februarie.

FOTO: 100matanwangza/Pixabay.com