Vrei să te muți pe o insulă? O țară îți oferă aproape 60.000 de euro

FOTO: vpzotova/Pixabay.com
FOTO: vpzotova/Pixabay.com

Guvernul scoțian vrea să dea câte 50.000 de lire sterline, echivalentul a aproape 60.000 de euro tinerilor și familiilor care vor să se mute pe anumite insule. Prin acest proiect se dorește încetinirea procesului de depopulare care afectează multe comunități insulare din Scoția.

Programul urmează să fie lansat anul viitor. Pentru început există un buget pentru 100 de cupluri. Potrivit BBC, nu toți locuitorii văd cu ochi buni măsura. Aceștia spun că banii ar putea fi folosiți pentru îmbunătățirea infrastrcturii, pentru crearea unor locuri de muncă sau punerea la dispoziție a unor terenuri pe care să se construiască locuințe.

Un program asemănător este inițiat și de autoritățile din nouă localități italiene din Calabria. Acestea sunt pregătite să ofere până la 28 de mii de euro cetățenilor care doresc să se mute în această regiune. Anunțul a fost făcut în luna iulie. Localitățile care au aderat la acest proiect sunt Aieta, Albidona, Civita, San Donato di Ninea, Bova, Samo, Sant Agata del Bianco, Caccuri și Santa Severina.

Banii sunt considerați „un venit de reșidență” pentru cei care vor să se stabilească aici. Proiectul se adresează persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, care provin dintr-o localitate cu peste 2.000 de locuitori din Italia sau din altă țară europeană. Cei care se mută trebuie să pornească o activitate comercială.

După ce au obținut aprobarea ajutorului financiar, doritorii au termen 90 de zile pentru a merge și a locui în noua reședință.

Urmează să se decidă cum se vor acorda banii, dacă vor fi plătiți integral, pentru a acoperi o eventuală investiție sau vor fi dați lunar, în tranșe de câte 800 sau 1.000 de euro.