Vrei să încerci sporturi de contact? Află cum alegi mănușile de box potrivite

Vrei să ieși din zona de confort și să accepți provocarea unui sport nou? Ce-ai zice de sporturile de contact? Recunoscute pentru beneficiile lor asupra corpului și minții, sporturile de contact nu doar că te ajută să te menții în formă, ci îți dezvoltă tehnicile de autoapărare și puterea de concentrare. Sunt o metodă eficientă prin care poți elimina stresul acumulat după o zi agitată în timp ce îți tonifiezi corpul. În plus, sunt ușor de învățat, mai ales dacă porți un echipament adecvat.

Boxul este cel mai cunoscut și cel mai ușor de practicat indiferent de experiență. Poți încerca lovituri ușoare la sacul de box sau îți poți amenaja propriul loc de antrenament acasă. Cel mai important detaliu sunt mănușile, pe care trebuie să le alegi în funcție de sportul practicat. Pentru box vei avea nevoie de mănuși speciale de box, în timp ce pentru kickbox sau MMA mănușile diferă. Citește în continuare și află mai multe despre fiecare sport de contact, dar și cum alegi mănușile potrivite.

MĂNUȘI DE BOX, KICKBOX SAU MĂNUȘI PENTRU MMA?

Un antrenament la sacul de box este pe cât de complex și benefic pentru dezvoltarea musculaturii, pe atât de solicitant. Astfel că trebuie să fii mereu corect echipat cu mănușile de box potrivite. Acestea se aleg în funcție de greutatea ta, material, căptușeala interioară și activitatea pe care o ai în sala de antrenament. De exemplu, mănușile de box și mănușile de kickbox pentru antrenamente au o căptușeală mai densă și o greutate mai mare comparativ cu mănușile de box pentru competiții. Dacă în timpul antrenamentelor de box și kickbox trebuie să îți perfecționezi loviturile și precizia, în timpul competițiilor ai nevoie de mai multă dexteritate și lejeritate.

Mănușile pentru arte marțiale mixte sau MMA diferă de mănușile de box clasice. În cazul antrenamentelor și competițiilor de MMA vorbim despre o mișcare mai amplă a degetelor și acuratețea loviturilor. Dacă boxul și kickboxul se axează pe lovirea cu pumni, respectiv pumni și picioare, artele marțiale mixte îmbină loviturile cu prinderea adversarului și fixarea acestuia la pământ. Astfel, mănușile pentru MMA au mai puțină căptușeală și sunt ușor de recunoscut pentru că nu îmbracă degetele mâinilor în totalitate, ci doar până la jumătate. Acesta este un detaliu esențial ce permite prinderea mai ușoară a adversarului.

CRITERII PENTRU ALEGEREA MĂNUȘILOR DE BOX, KICKBOX ȘI MMA

Ce au în comun mănușile de box, kickbox și MMA? Indiferent de sportul de contact pe care îl practici, mănușile de antrenament și competiție se aleg după aceleași criterii. Cele mai des folosite criterii de selecție, dincolo de brand și preferințele cromatice, sunt:

  • Greutatea sportivului
  • Circumferința mâinii
  • Sistemul de închidere și fixare pe încheietură
  • Densitatea căptușelii
  • Materialul exterior
  • Tipul activității i stilului de practică

De exemplu, poate ai nevoie de mănuși de box de 12 oz, cu circumferință de până la 19 cm, închidere cu șireturi și căptușeală densă. Acest model este recomandat pentru antrenamente și poate fi purtat în siguranță atât de femei, cât și bărbați cu greutate între 78 și 90 kg. Sau dacă practici arte marțiale mixte, trebuie să aplici aceleași criterii când alegi mănușile pentru MMA, dar trebuie să ții cont și de eficiența loviturilor și acuratețea acestora. Intră în ring corect echipat cu mănușile de box, kickbox sau mănușile de MMA potrivite. Exersează loviturile și antrenează-te intens ca să devii cel mai bun din arenă.

Sursa foto: https://elements.envato.com/