Vrei o relație fericită? Iată cum trebuie să împarți treburile casnice în cuplu!

Daca ai o relatie de cuplu fericita, atunci cel mai probabil, treburile casnice sunt impartite in doi. Insa, studiile au demonstrat ca femeile se ocupa de mult mai multe treburi casnice decat barbatii si totusi, traiesc o viata fericita si relatia este una de lunga durata.

Crezi ca intr-un cuplu, daca treburile casnice se impart in mod egal intre barbat si femeie, acestia vor avea parte de o relatie de lunga durata? Insa este total gresit, conform studiilor efectuate.

Oamenii de stiinta au verificat diverse teorii pe 3500 de cupluri, participantii trebuind sa isi noteze zilnic care au fost treburile casnice de care s-au ocupat si cat timp au durat. Iar asta include aspecte precum gatitul, spalatul vaselor, curatenia, spalatul hainelor sau gradinaritul. Ingrijirea copiilor nu este inclusa in treburile casnice.

Inegalitatea nu dauneaza relatiei de cuplu

Cercetatorii au dorit sa afle care este modul in care cuplurile impart treburile casnice, dar si care este secretul care asigura o relatie de lunga durata.

Rezultatele pot fi surprinzatoare: cuplurile in care barbatii au facut 40% dintre treburi, iar femeile 60% au cele mai bune perspective de viitor, iar riscul de separare este cel mai mic.

Alte studii au demonstrat chiar ca nu exista un risc de separare nici daca procentul este diferit, astfel ca barbatii se ocupa de 30% dintre treburile casnice, iar femeile de celelalte 70 de procente.

Treburile casnice pot fi comparate cu salariul

Cu cat cei doi sunt mai fericiti in relatie, cu atat acestia vor ramane mai mult timp impreuna. Aceasta presupunere este a psihologilor, insa nu este intotdeauna asa.

Procentul de 60/40 al treburilor casnice poate fi aplicat si in cazul salariului. Cu cat femeia are un salariu mai mare, cu atat este mai fericita si relatia de cuplu devine mai buna.

Anumite sondaje au indicat faptul ca, de cele mai multe ori, femeile sunt mult mai ocupate cu treburile casnice decat barbatii, acestea gatind, spaland si curatand mai mult decat barbatii.

In weekend, cand majoritatea oamenilor sunt acasa, acel procent de 60/40 nu este diferit in cazul cuplurilor. Astfel, intr-o zi de weekend obisnuita, femeile petrec de doua ori mai mult timp cu treburile casnice decat barbatii. Iar argumentul conform carora barbatii au locuri de munca mai grele sau lucreaza uneori peste program nu este convingator. Totusi, exista si unele activitati de care barbatii se ocupa aproape exclusiv. Un exemplu cat se poate de bun este trasarea de instalatii cu teava de cupru, montarea de izolatii termice, instalarea si repararea obiectelor sanitare etc.

Conform specialistilor, femeile se ocupa zilnic de mult mai multe treburi gospodaresti din cu totul alte motive, care pot avea legatura cu rutina sau anumite norme cu care acestea s-au obisnuit de-a lungul timpului.

Iar, daca in cuplu exista si copii mici, atunci cel mai probabil femeia va fi cea care se ocupa de pregatirea meselor, strangerea jucariilor sau spalarea rufelor copiilor.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.