Vortex polar peste România. Cât de frig se face în zilele următoare

vânt apus
Foto: rauschenberger / pixabay.com

Timp de cel puțin o săptămână, un vortex polar va acoperi România, coborând temperaturile în toate regiunile țării.

În această dimineață au fost înregistrate temperaturi foarte scăzute în multe din zonele țării, iar în prezent este în vigoare un cod galben de vreme rea în preajma Apusenilor și a Carpaților Orientali, în Crișana și în nordul țării.

Sunt așteptate rafale de cel puțin 55 de kilometri pe oră.

În cursul nopții de marți spre miercuri și pe parcursul zilei de miercuri, pe crestele Munților Apuseni și ale Carpaților Orientali se vor mai semnala precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Vremea se va menține răcoroasă, iar apoi fenomenul vortexului polar se va intensifica.

Vortexul polar, un fenomen extrem

”Nu este un fenomen nou, nu este un fenomen extrem de sever, dar în timpul iernii, acest vortex polar se poate intensifica și atunci blochează aerul acesta rece, care rămâne în regiunea arctică. În schimb, când vortexul este mai slab, cum o să fie cazul – probabil – în următoarele săptămâni, atunci apar un fel de ondulații sau se poate rupe în mai multe nuclee.

Dacă apare acest fenomen, atunci aerul polar ajunge mult mai ușor spre centrul Europei. Modelul de prognoză arată că acesta va fi cazul în următoarele săptămâni, deci în Europa centrală și de vest în special vom avea temperaturi mai mici decât media climatologică”, a explicat Bogdan Antonescu, la Digi24.

Fenomenul care aduce aerul polar, extrem de rece, deasupra Europei va fi resimțit mai profund în vestul Bătrânului Continent, mai spune Antonescu: ”Ne va afecta și pe noi într-o mai mică măsură, în comparație cu celelalte regiuni ale Europei”.