Vor fi restricții în toamna aceasta? Orașul care ar putea avea 6 infectări la 1.000 de locuitori luna viitoare

mamă bebeluș mască coronavirus
Foto: marcinjozwiak / pixabay.com

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că în a doua jumătate a lunii octombrie, în București, e posibil să se atingă pragul de 6 infectări cu coronavirus la 1.000 de locuitori. Potrivit normelor anunțate, în acel moment, toate școlile vor trece în sistemul de predare online.

„Astăzi, în Bucureşti avem 1.02 rata de infectare. La 1 august aveam 0,13, deci într-o lună am crescut de şase ori. Dacă nu înţelegem importanţa vaccinării, este posibil să ajungă, în a doua parte a lunii octombrie, Bucureştiul, la şase la mie. A nu se confunda atingerea pragului de şase la mie cu intrarea în carantină. Ar urma să stea 10 zile – două săptămâni, în online. Aşa a fost şi în valul 3. (…)

Există în ordinul comun o prevedere care spune că se ia în calcul rata de infectare a fiecărei zile de vineri. Şi este valabil scenariul acesta stabilit pentru întreaga săptămână. Dacă într-o zi de vineri vom avea 5,99 la mie, toate şcolile vor fi cu prezenţă fizică, chiar dacă luni, marţi, miercuri se ajunge la 6.01 – 6,05.

Sunt praguri stabilite de INSP, Ministerul Sănătăţii, CNSU, rata de 6 la mie, ca referinţă. Autorităţile statului şi-au asumat răspunderea de 6 la mie ca rată de referinţă”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi24, duminică seara.

Ce restricții ar putea apărea în toamna aceasta

Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, e de părere că restricțiile ar putea reveni în această toamnă, odată cu creșterea accelerată a cazurilor de COVID-19. Acesta mai spune și că autoritățile nu au un plan pentru valul 4 al pandemiei.

Profesorul Cherecheș crede că vom avea din nou obligativitatea purtării măștii și în spațiul exterior, va fi limitată libertatea de mișcare după o anumită oră, programul magazinelor va fi redus și e posibil să fie închise din nou restaurantele și cluburile.

Aceasta a declarat, pentru Hotnews.ro, că numărul de cazuri va continua să crească și „ca să avem o încetare a creșterii, ar fi trebuit ca acum două săptămâni să se fi luat măsurile potrivite”.

Presa din Spania: Antivacciniștii au învins în România

Jurnaliștii spanioli dela EFE scriu că în Bulgaria și România, două dintre cele mai sărace țări din UE, antivacciniștii au învins.

Cu o imunizare de 32% (România) și 20% (Bulgaria), cele două țări balcanice se află astfel la o distanță abisală de restul Uniunii, punând în discuție strategia privind atingerea imunității de turmă în cele 27de țări.
Analiștii consultați de EFE, de ambele părți ale Dunării – care separă cele două țări, indică neîncrederea generală față de medicină și scepticismul pe care politicienii îl trezesc, atât în România, cât și în Bulgaria.