Voiculescu spune că sunt mai mulți morți de coronavirus în România decât se știe oficial

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății

În prima ieșire publică după ce a fost demis de premierul Florin Cîțu, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a acuzat că „există indicii” care arată că decesele cauzate de COVID-19 nu sunt raportate corect, iar numărul ar fi mai mare decât în realitate. Acesta i-a transmis lui Florin Cîțu să revadă metodologia de raportare făcută de guvernarea PNL.

Întrebat care ar fi diferențele, fostul ministru al Sănătății a spus că nu vrea să pronunțe cifre. De asemenea, chestionat de ce nu a semnalat această situație până acum, el a susținut că a descoperit problema în urmă cu mai puțin de 10 zile și că formase un grup de lucru care să verifice metodologia de raportare. Voiculescu a mai spus că „durează, nu e ceva banal, e o muncă de durată”.

„Avem un ministru interimar al Sănătății, care este şi prim-ministru (…). O să îl rog pe domnul ministru interimar să revadă metodologia făcută sub conducerea PNL anul trecut cu privire la raportarea deceselor din spitale COVID-19.

Nu aş vrea să arunc cu numere, pentru că nu am reușit să documentăm, dar investigaţia pe care am început-o ne arată că există diferenţe fundamentale între între ceea ce se raportează și datele reale”, a declarat Vlad Voiculescu în conferință de presă susținută vineri.

Întrebat ce a vrut să spună mai exact, Voiculescu a răspuns că „există indicii că sunt diferențe între decesele raportate, mai puține decese. Vorbim despre o statistică și o metodologie care trebuie schimbată”.

Voiculescu a mai spus că diferențele între datele raportate de spital în platfoma informatică Corona-Forms și situația primită la Ministerul Sănătății sunt două raportări separate.

Apoi, după ce jurnaliștii au insistat să spună cât de mari sunt diferențele, Voiculescu a spus că „semnificative”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.