Vladimir Putin poate fi liderul Rusiei până în 2036

Vladimir Putin alegeri Rusia
Vladimir Putin poate conduce Rusia și după 2024. Foto: Pixabay

Cetățenii Rusiei au votat, într-o proporție covârșitoare, pentru modificarea Constituției, astfel încât președintele țării, Vladimir Putin, poate menține puterea până în 2036.

După numărarea parțială a voturilor, 77,6% dintre alegători au fost în favoarea amendamentelor propuse de Putin la Constituția Rusiei, adoptată în 1993.

Prezența la urne la referendum a fost de aproximativ 65% la Moscova și în vestul țării, însă în unele regiuni a fost și de 90%. Kremlinul a folosit multe tactici pentru a încurja rușii să meargă la vot, fiind oferite diferite premii – certificate-cadou pentru cumpărarea de mașini sau locuințe -, în timp ce la Moscova și la Nizhny Novgorod a putut fi folosit și votul electronic.

Urnele au fost deschise timp de o săptămână, pentru a încuraja prezența la urne, dar și pentru a evita aglomerația în contextul pandemiei de coronavirus.

Criticii regimului de la Kremlin au spus că perioada lungă de votare ar fi putut fi folosită pentru a manipula rezultatul referendumului.

”Ne-am uitat la regiunile învecinate, iar anomaliile sunt evidente – sunt unele zone unde prezența la vot este umflată artificial, dar și zone unde prezența este mai mult sau mai puțin aproape de adevăr”, a spus reprezentantul grupului independent de monitorizare electorală Golos, citat de Euronews.

Vladimir Putin (67 de ani) a propus, la începutul anului, o serie de modificări ale Constituției, precum creșterea puterii parlamentare, dar și redistribuirea atribuțiilor organelor guvernamentale. Pe lângă toate acestea, votul rușilor a dus și la resetarea numărului de mandate pe care Putin le-a avut ca președinte al Rusiei.

Astfel, Vladimir Putin nu va mai fi obligat să se retragă din funcție în 2024, când îi expiră actualul mandat. Liderul rus va putea candida pentru alte două mandate.

Chiar și așa, Vladimir Putin a spus că nu s-a decis încă dacă va mai candida în 2024.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.