Vladimir Putin anunță mobilizarea parțială în Rusia

FOTO: DimitroSevastopol/Pixabay.com
FOTO: DimitroSevastopol/Pixabay.com

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ținut un discurs în dimineața aceasta. Este primul mesaj pe care îl adresează direct cetățenilor ruși de la declanșarea invaziei din Ucraina, în 24 februarie.

Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia, susținând că „Vestul vrea să distrugă țara”. „Scopul nostru este de a elibera Donbas. Vrem să eliberăm de neonaziști teritoriile Herson, Zaporojie. Politica intimidării împotriva rușilor devine tot mai mare. Toți acești oameni din Herson, Zaporojie vor fi ajutați. Apărăm patria mamă pentru a asigura protecția poporului nostru. Susțin mobilizarea parțială, doar cei care sunt în rezervă vor fi chemați și vor fi antrenați suplimentar. Decretul pentru mobilizarea parțială a fost semnat”, a declarat Vladimir Putin.

Ieșirea lui Putin a fost inițial programată pentru aseară, ora 20:00, însă apoi a tot fost amânată. Discursul lui Putin vine în contextul în care autoritățile separatiste pro ruse au anunțat că în regiunile ocupate Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie vor organiza referendumuri pentru aderarea la Rusia. Unele surse apropiate de Kremlin spun că ar putea fi o mobilizarea pentru armată.

De la Moscova au venit reacții pozitive. Lugansk, Donețk și Herson au și anunțat că vor fi referendumuri între 23 și 27 septembrie.

În timp ce este așteptat discursul lui Putin este așteptat, Google transmite că au explodat căutările pe construcția „cum să ies din Rusia”, dar și pe căutarea „cum să scap de armată”.

Legea dură împotriva dezertorilor

Parlamentarii ruși au adoptat marți un proiect de lege care înăsprește pedepsele pentru dezertarea și predarea voluntară în timp de război.

Potrivit legii, rușii riscă acum o pedeapsă de până la 10 ani pentru dezertare și de până la 15 ani pentru jaf în timpul conflictului armat.

Un alt amendament introduce o pedeapsă cu închisoarea de până la 3 ani pentru cei care refuză să meargă la luptă sau să îndeplinească ordinul unui ofițer.

Soldații care refuză serviciul pot fi închiși chiar și fără legea marțială, a declarat avocatul militar Maxim Grebenyuk pentru site-ul de știri independent Vyorstka, subliniind limbajul din legislația care pedepsește soldații în timpul unui „conflict armat”.