Vladimir Putin a decretat starea de urgență: Dezastru ecologic în Cercul Arctic!

Una dintre fotografiile postate pe rețelele de socializare cu râul de motorină din Cercul Arctic. Foto: Facebook

Președintele rus Vladimir Putin a decretat starea de urgență după ce 20.000 de tone de motorină au ajuns în apele unui râu din Cercul Arctic.

Accidentul s-a produs vineri, când un rezervor plin cu combustibil s-a prăbușit la centrala electrică a orașului Norilsk. Centrala e deținută de NTEK, o ramură a Nornickel. Norilsk este unul dintre cele mai poluate orașe din lume. Orașul este cel mai mare producător din lume de dioxid de sulf, un gaz toxic.

Într-o videconferință televizată, Vladimir Putin l-a mustrat pe șeful companiei care administrează centrala electrică pentru că a raportat târziu incidentul ecologic.

”De ce au aflat agențiile guvernamentale despre acest lucru abia la două zile după ce se produsese? Am ajuns să aflăm de pe rețelele sociale unde sunt urgențele? Sunteți sănătoși la cap?”, a spus președintele rus.

De cealaltă parte, Nornickel a transmis că evenimentele au fost raportate ”corect și la timp”.

Guvernatorul regiunii Krasnoyarsk, unde se află și Norilsk, i-a transmis lui Putin că a aflat despre situația reală abia duminică, după ce ”informații alarmante au fost postate pe rețelele sociale”.

Putin a spus că starea de urgență a fost decretată pentru a mobiliza mai ușor resursele necesare pentru efortul de curățare.

De asemenea, Comitetul rus de investigații, care se ocupă de infracțiunile grave, a anunțat că a lansat trei investigații penale în acest caz și a reținut deja un angajat al centralei electrice.

Incidentul ecologic de lângă Norilsk este mai grav decât cel din 2007, când cinci mii de tone de petrol au ajuns în strâmtoarea Kerci. Combustibilul diesel este mai ușor decât petrolul, astfel că sunt șanse mai mari ca el să se evapore decât să se scufunde.

Râul Ambarnaya, unde au ajuns cele 20.000 de tone de motorină, va fi totuși greu de curățat, l-au avertizat specialiștii pe Putin. Varianta incendierii motorinei vărsate nu este o idee bună, susține ministrul mediului din Rusia.

”E o situație dificilă. Nu îmi pot imagina ce se va întâmpla dacă atât de mult combustibil va arde în teritoriile artctice. Un foc atât de mare ar fi o problemă uriașă”, a spus ministrul Dmitry Kobylkin.