Vlad Țepeș ar fi fost vegan sau vegetarian, arată un nou studiu. Și ar fi plâns cu lacrimi de sânge

vlad țepeș
Portret al lui Vlad Țepeș (circa 1560), despre care se spune că este o copie a unui original realizat în timpul vieții sale. Sursa: Wikipedia.org

Vlad Țepeș ar fi putut fi vegan sau vegetarian, sugerează o nouă cercetare realizată de cercetători din Italia, Israel și România, relatează „The Independent”.

Analiza chimică a scrisorilor lui Vlad Țepeș sugerează că domnitorul român, cel care a inspirat personajul Dracula al lui Bram Stoker, ar fi avut o dietă vegană sau vegetariană.

Chiar dacă Vlad Țepeș, cunoscut și drept Vlad al III-lea, a fost vegan sau vegetarian, alegerea sa nu a fost motivată de considerente etice, arată oamenii de știință.

Vlad Țepeș a domnit de 3 ori în Țara Românească, în intervalul 1448-1476/77. Conform istoricilor, Vlad al III-lea ar fi ucis peste 80.000 de oameni în timpul domniilor sale, pe mulți dintre ei trăgându-i în țeapă.

Acum, o nouă analiză chimică a scrisorilor scrise de domnitor a dezvăluit detalii despre starea sa de sănătate și despre mediul în care a trăit.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul științific „Analytical Chemistry” și are mai mulți autori, printre care Maria Gaetana Giovanna Pittalà de la Universitatea Catania din Italia, Gleb Zilberstein din Israel și Tudor Arhire din România.

În cadrul studiului au fost extrase mii de fragmente de molecule de proteine de pe suprafața scrisorilor și au fost izolate aproximativ 500 dintre cele care prezentau semne de degradare, indicând că aveau peste 500 de ani.

Cercetătorii au izolat și alte 100 dintre cele mai degradate proteine, care erau probabil cele mai vechi.

16 dintre aceste molecule de proteine erau de origine umană și, cel mai probabil, proveneau de la Vlad Țepeș.

Analiza proteinelor sugerează că domnitorul ar fi suferit de probleme respiratorii, în special de o afecțiune numită hemolacrie, care l-ar fi făcut să plângă lacrimi de sânge.

„S-ar putea să fi suferit de o afecțiune patologică numită hemolacrie, adică ar fi vărsat lacrimi amestecate cu sânge”, au scris oamenii de știință în studiu.

Coautorul studiului Gleb Zilberstein a spus că, analizând moleculele extrase din scrisoare, cercetătorii au constatat și absența proteinelor alimentare de origine animală. Ei au găsit doar proteine alimentare de origine vegetală.

„E posibil ca prototipul vampirului să fi fost vegan”, a declarat Dr. Zilberstein pentru „The Times”.

Chiar dacă Vlad Țepeș ar fi fost vegan sau vegetarian, oamenii de știință spun că nu a fost o alegere motivată de etică, așa cum se întâmplă în prezent. În perioada secolului al XV-lea, Europa avea o „climă foarte rece”, cu foarte puțină hrană disponibilă.

Chiar și aristocrații din Europa aveau o dietă foarte limitată la acea vreme, și consumau rar carne.

„Este posibil ca Dracula să fi fost vegetarian sau vegan din cauza dietei proaste sau a sănătății precare”, a mai spus Dr. Zilberstein.

Deși mai mulți oameni ce au trăit în Evul Mediu ar fi atins aceste documente, cele mai proeminente proteine antice „ar trebui să fie legate de Vlad Țepeș, care a scris și a semnat aceste scrisori”, au spus oamenii de știință.

Sursa: Wikipedia.org

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.