Vine un val de frig peste România

FOTO: Claudia Bauch/Pixabay.com
FOTO: Claudia Bauch/Pixabay.com

Vremea se va schimba radical, anunță meteologii. Dacă zilele trecute au fost temperaturi de început de toamnă, de astăzi vremea se răcește.

„Săptămâna viitoare, mai ales în a doua parte a ei, o masă de aer rece va determina scăderea valorilor de temperaturi sub ceea ce ar fi normal pentru a doua decadă a lunii noiembrie în țara noastră”, a anunțat, vineri, la Digi24, Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

Elena Mateescu spune însă că este prematur ca meteorologii să se pronunțe cum va fi iarna anului 2021-2022. Cert este că până atunci, „avem o lună noiembrie al cărei debut a adus zile de vară și ne așteptăm ca cel puțin până la sfârșitul lunii să mai avem astfel de alternanțe de zile mai călduroase, urmate de perioade mai reci”.

Sâmbătă se așteaptă temperaturi maxime de 10 – 19 grade Celsius, iar duminică vor fi 10 – 17 grade. Luni vor fi maxime cu 2 grade mai mult, însă de marți se răcește și vor fi minime și de 7 grade Celsius.

În depresiunile din estul Transilvaniei sunt posibile temperaturi de minus 7, minus 8 grade. Pentru zona de vest a țării și zona de nord-est, până sâmbătă dimineață este în vigoare o avertizare meteorologică cod galben de ploi. Cantitățile de apă pot depăși 25-30 de litri pe metru pătrat, pe arii restrânse chiar 30-40 de litri pe metru pătrat, iar de sâmbătă dimineață până la ora 18:00, șapte județe din partea de vest a țării sunt vizate de un cod portocaliu de ploi, cantitățile de apă putând ajunge la 40-60 de litri pe metru pătrat, ceea ce înseamnă valori peste normalul unei luni noiembrie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.