Viitoarea coaliție vrea să schimbe Constituția: Președintele să fie ales de parlamentari

Președintele UDMR, Kelemen Hunor spune că își dorește modificarea Constituției, astfel încât România să devină o republică parlamentară, iar președintele să fie ales de Parlament.

„Noi nu suntem nici sistem prezidențial, nici republică Parlamentară. În UE sunt 17 state din 27 cu regimuri parlamentare. Marea majoritate a statelor membre din UE funcționează pe republică parlamentară. Asta înseamnă că președintele este ales de Parlament. Sigur, atribuțiile președintelui nu trebuie luate.

Poate să rămână cu aceleași atribuții, poți să dai atribuții în plus, poți să iei atribuții, nu asta e problema. Putem să mergem spre republică parlamentară, poți să mergi și spre republică prezidențială. Noi din ’90 susținem republică parlamentară. Nu este o noutate. Și în 2003 am susținut această idee”, a declarat Kelemen Hunor, la Digi24.

Acesta consideră că Parlamentul trebuie să aibă mai multă putere. 

„Eu cred că Parlamentul trebuie să aibă putere mai multă, executivul, care este controlat de Parlament și președintele trebuie să fie un mediator eficient. Ideea este să fie ales de Parlament. S-ar putea să câștige cineva jumătate plus unu și nu trebuie să negociezi (n.red numirea președintelui).

Asta ar înseamnă o mobilizare mult mai mare la alegerile parlamentare, fiindcă există și o altă miză și poți să faci coaliții funcționale pentru o perioadă mult mai lungă”, a declarat acesta.

Hunor a spus că a existat deja o discuție despre posibilitatea de a se modifica Constituția și că „există deschidere” din partea celorlalte două partide, PSD și PNL.