Victor Ponta propune un „venit minim de criză”: Fiecare familie să primească până la 4.500 de lei pe lună

Victor Ponta și-a dat demisia FOTO: Ionuț Fantaziu
Victor Ponta FOTO: Ionuț Fantaziu

Pro România vine cu o propunere electorală. Prin vocea președintelui Victor Ponta, partidul cere să se introducă „un venit minim de criză” de care să beneficieze persoanele cu venituri mici. Potrivit unei prezentări a lui Victor Ponta, plafonul ar fi de 2.000 de lei lunar pentru o persoană singură și 1.500 de lei lunar pentru fiecare membru de familie, limită fiind de 4.500 de lei pentru o familie.

„Venitul Minim de Criză” ar urma să se acorde prin plata de către stat a diferenţei dintre veniturile realizate de o persoană şi nivelul garantat menţionat. Această diferenţă se va plăti jumătate în bani şi jumătate în tichete valorice pentru produse alimentare şi sanitare de strictă necesitate.

„Nu este doar o măsură socială, este şi una economică, pentru că această criză este una de consum. De produs se tot produce, dar nu are cine să cumpere. Oamenii nu au bani să cumpere sau se tem să-şi cheltuie banii. În acest fel, trecem un sfert din populaţia României un an peste criză şi ajutăm firmele româneşti să aibă consumatori”, a declarat Victor Ponta.

Cea de a doua măsură prezentată de preşedintele PRO România este denumită „Sprijinul Economic de Criză” şi se adresează IMM-urilor, firmelor cu capital privat şi capital românesc.

Concret, măsura prevede o reducere a TVA de la 9% la 5% pentru produsele agricole şi alimentare şi pentru serviciile din HORECA.

De asemenea, se propune anularea unor obligaţii fiscale aferente anului 2021 pentru IMM-uri: impozit pe profit, impozitul specific, impozitul pentru microîntreprinderi, taxele şi impozitele datorate activelor neutilizate din cauza restricţiilor şi interdicţiilor administrative.

În plus, se propune acoperirea a minim 50% pentru chiriile aflate în plată pe perioada nefuncţionării din cauza restricţiilor.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.