Vești bune pentru bugetari și pensionari: ”Nici nu se pune problema de tăieri”

Foto: Pixabay

Florin Câțu, ministrul de Finanțe, a ținut să precizeze că nu există niciun risc ca statul român să nu plătească pensiile sau salariile.

Într-o intervenție la Digi24, Câțu a declarat că încasările la bugetul de stat, în vremea restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, au fost mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut.

”Lucrurile în sectorul bugetar nu vor merge în direcţia recesiunii. Eu vă spun de acum că nu va fi vorba de austeritate în sectorul bugetar, aşa cum a fost ea definită în 2010. Nici nu se pune problema de tăieri de salarii sau astfel de decizii. Vă spun din capul locului că nu se va ajunge la aşa ceva, aceste discuții trebuie scoase din spațiul public. Anul acesta chiar au crescut salariile în sectorul bugetar, le-am plătit în fiecare lună la timp, mai mult, în condiţii chiar de criză economică, nu ne-am plâns, am reuşit să le plătim la timp, am plătit unele mai devreme. Deci, în ceea ce priveşte salariile şi pensiile nu se va discuta despre aşa ceva, asta trebuie să iasă din spaţiul public”, a spus Cîţu, pentru sursa citată.

”Am returnat în economie prin rambursări de TVA șase miliarde de lei în două luni. Am decontat concedii medicale în medie de 400 de milioane de lei în martie şi aprilie. Până am venit noi la guvernare erau şi de 50 de milioane de lei. Am dat banii companiilor înapoi, banii lor de drept, iar companiile au răspuns, au plătit la rândul lor alte facturi şi acei bani s-au întors către buget”, a explicat Cîţu.

Ministrul Finanțelor a precizat că și ajutoarele economice pentru companii sunt în plină desfălurare: ”Eu spun că IMM Invest este un program de succes şi dacă merge la fel de bine pe cât ne aşteptam că merge suntem pregătiţi să creştem plafonul mai sus de 15 miliarde de lei ca tot mai multe companii din România să aibă acces la acest produs”.

Cîțu a adăugat că una dintre băncile din program a finalizat evaluarea a peste o mie de dosare ale întreprinderilor solicitante și că va începe să acorde împrumuturile garante de stat.