Varianta super-mutantă de coronavirus a primit un nume: Omicron. „E o variantă îngrijorătoare”

FOTO: Surprising_Shots/Pixabay.com
FOTO: Surprising_Shots/Pixabay.com

Experții OMS spun că varianta de coronavirus idendificată în Africa de Sud este „îngrijorătoare” și are un potențial de reinfectare mai mare decât în cazul celorlalte variante. Tulpina a fost denumită Omicron.

A fost depistată până acum în Africa de Sud, Botswana, Belgia, Hong Kong și Israel. Noua tulpină, care a fost identificată marți, prezintă „un număr extrem de mare” de mutații, iar proteina spike arată diferit de versiunea luată în considerare atunci când au fost concepute vaccinurile. Cele mai recente date, prezentate joi de oamenii de știință sud-africani, au arătat că varianta pare să fie, totodată, și mai transmisibilă.

Noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, spune că sunt informații că noua tulpină ar fi de patru ori mai transmisibilă decât Delta, deci de 12 ori mai transmisibilă decât tulpina inițială.

„Tulpina a fost declarată o variantă preocupantă pentru sănătatea publică, există două tipuri de clasificări când apare o variantă nouă, ‘variantă de interes’, mai puțin importantă pentru sănătatea publică și a doua, cu potențial impact pentru sănătatea publică. Nu înseamnă că neapărat se va întâmpla ceva grav la nivel mondial, aceste variante îngrijorătoare sunt cele din rândul cărora vor fi selectate cele cu potențial de a produce infecții la scală globală și a deveni dominante.

Ce înseamnă o variantă preocupantă? Există trei criterii care încadrează aceste variante în categorie, ele pot fi individuale sau cumulative. Poate fi vorba de o transmisibilitate mai mare, poate fi o patogenitate mai mare, se schimbă tabloul clinic, îmbolnăvirile grave sunt mai frecvente și, cel de-al treilea element, este legat de scăderea eficacității măsurilor de sănătate publică. De exemplu, vaccinul nu mai este suficient. Unul dintre aceste criterii sau toate fac ca acest grup de experți să încadreze varianta în categoria celor îngrijorătoare.

Până în momentul de față criteriul care a determinat includerea în această categorie se pare că este legat de transmisibilitate care este mai puțin îngrijorător decât celelalte două, dar nu știm dacă nu cumva dă forme mai ușoare de boală. Ar fi ideal. Se întâmplă uneori să ai și noroc, nu știu dacă vom avea noroc sau ghinion”, a explicat Alexandru Rafila, la Digi24.