Valeriu Gheorghiță spune că suntem în situația Italiei de anul trecut. Ce spune Arafat despre lockdown

FOTO: alefukugava/Pixabay.com
FOTO: alefukugava/Pixabay.com

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune că România este în scenariul în care se afla Italia anul trecut, când făcea cu greu față numărului mare de bolnavi de coronavirus.

„Mi-e teamă că deja suntem în acest scenariu, este cât se poate de evident că spitalele şi unităţile de primiri urgenţe sunt asaltate, sunt copleşite în momentul de faţă de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, lăsând la o parte celelalte categorii de boli, urgenţele, accidentele rutiere, arsurile, care vedem că se întâmplă în fiecare zi şi care generează victime care au nevoie de asistenţă medicală”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, joi, întrebat cât de departe suntem de situaţia din Italia de anul trecut.

Gheorghiță a făcut din nou apel la vaccinare și spune că este singura cale de a depăși valul 4 al pandemiei.

„Să nu ne lăsăm păcăliți de informații din surse obscure, de la persoane care au apărut peste noapte și nu știm cine sunt. Să nu lăsăm garda jos. Să înțelegem că dacă rămânem solidari și nu respectăm măsurile de prevenție, va fi extrem de complicat să depășim acest val 4.

Putem crește cât vrem numărul de paturi al ATI, să extindem capacitatea de internare, lupta nu va fi așa câștigată”, a spus Valeriu Gheorghiță, după ce s-a vaccinat cu doza 3.

Arafat: Procentul vaccinaților ar trebui să ajungă la 70% pentru a avea liniște

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că procentajul persoanele vaccinate în România ar trebui să ajungă la 70% pentru a avea „liniște”.

Acesta a mai spus că nu crede că va fi impus un nou lockdown, pentru că măsurile existente sunt suficiente pentru a controla situația epidemiologică atâta timp cât sunt respectate.

Într-o conferință de presă la Palatul Victoria, Raed Arafat a fost întrebat la ce procentaj de persoane vaccinate ar trebui să ajungem pentru a se renunța la restricțiile actuale și certificatul verde.

„Ţările, afară, nu prea au renunţat la certificatul verde, cam tot îl folosesc, în mare parte dintre ele, să zicem, ţările europene, dar procentul, pentru a avea linişte, să zicem, să ştim că nu avem impact serios pe sistemul sanitar, rămâne procentul de 70%. Cu cât varianta e mai uşor de răspândit, cu atât procentul trebuie să fie ceva mai ridicat.

Noi suntem totuşi încă la aproximativ 30%. Suntem, împreună cu Bulgaria, reprezentăm chiar coada la numărul şi procentul vaccinaţilor şi cred că plătim la acest moment preţul pentru acest lucru”, a afirmat Raed Arafat

Arafat a fost întrebat dacă i se pare normal ca accesul într-un restaurant să fie permis doar celor cu certificatul verde, în vreme ce în acea unitate există angajaţi care nu sunt vaccinaţi şi nu li se cere nimic.

„Nu este normal, vă dau dreptate, numai că sunt două chestii care reglementează, una este problema pe care o reglementăm pe acces, pe problemă de sănătate publică, cealaltă este pe raportul de muncă. Şi problema cu angajaţii are două soluţii, soluţia bunului-simţ, care înseamnă ca patronul restaurantului să se asigure că angajaţii lui cel puţin sunt testaţi şi a doua soluţie este soluţia prin lege care să impună aceste reguli, dar numai prin lege şi prin adoptare la Parlament, nu prin hotărâri de guvern sau alte modalităţi care implementează măsurile de sănătate publică generală. Deci, problema raportului de muncă nu putem să o afectăm decât dacă va veni o lege care să aprobe acest lucru”, a precizat Raed Arafat.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.